Защо чехите се вдигнаха на втора революция?

Масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото човека, който е начело на правителството

Чехите се вдигнаха на втора революция. Съмненията относно личния морал на премиера Андрей Бабиш датират още от началото на политическата му кариера и 250 000 чехи се събраха в центъра на Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер в навечерието на 30-годишнината от Нежната революция, свалила комунизма в бивша Чехословакия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения. Той бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че няма причина да подава оставка.

Обвиненията срещу чешкия министър-председател Андрей Бабиш тепърва ще се проверяват от съда. Но и основателното подозрение, че може да е замесен в измама за милиони, е толкова тежко, че той би трябвало да се откаже от всичките си публични постове и политически функции - до окончателното изясняване на случая.

Почтеността, зачитането на съдебната власт и уважението към гражданите изискват именно това. Ако той действително се окаже невинен, както сам твърди, би могъл, разбира се, да се завърне обратно в обществения и политическия живот на страната. Средства за това не му липсват.

Силните съмнения относно неговия личен морал не са от вчера – те го придружават още от самото начало на политическата му кариера. Напук на всичко, Бабиш беше избран.

Защо толкова много хора, и далеч не само в Чехия, са готови да прощават всяко безчестие на хората от този сорт - си остава пълна загадка. Ако тя бъде решена, това навярно ще помогне за спирането на популистката вълна в западния свят.

А дотогава е ясно: масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото човека, който е начело на правителството.

Той е баснословно богат бизнесмен - вторият по богатство гражданин на Чехия. От края на 2017 година е и министър-председател на страната. Преди две години, когато се появи на политическата сцена, мултимилиардерът Андрей Бабиш бе убедителен за редица свои привърженици с това, че обеща твърд подход срещу корупцията и връзкарството сред традиционните политически елити.

"Впоследствие обаче се оказа, че самият той е по-корумпиран от утвърдените политици, които критикуваше", посочва за ДВ Ладислав Кабада, политолог от университета в Прага. Според него, лицемерието е главната причина хората в Чехия да се вдигнат на протест срещу Бабиш. Според Иржи Пехе, който е директор на Нюйоркския университет в Прага, три са причините за гнева и протестите на хората.

Първата е замесването на Бабиш в конфликт на интереси при разпределяне на пари от европейските фондове; втората – текущото срещо него съдебно разследване; и третата - комунистическото му минало, включително и фактът, че е сътрудничил на чехословашката ДС.

"Агент Буреш"

В редица досиета на ДС Бабиш фигурира като "агент Буреш" под регистрационен номер 25085. Според досега публикуваните архивни документи, от ноември 1982 до 1985 г. той е работил като "неофициален сътрудник" на тогавашните чешки тайни служби. Самият Бабиш решително отрече това и се опита да повлияе на съда, така че обвинението за сътрудничество с ДС да бъде отхвърлено. Само че жалбата му пред словашкия Конституционен съд не беше уважена. Европейският съд по правата на човека в Страсбург потвърди това решение през декември 2018 г. Което ни най-малко не смущава заклетите му привърженици. "На тях им е все едно", изтъква Петр Хонжейк от икономическото издание "Hospodarske noviny". Мнозина смятат, че това е минало и по онова време всеки е трябвало да прави някакви компромиси. А за онези избиратели, които и до днес гласуват за комунистите, сътрудничеството с ДС изобщо не е проблем.

Преди да влезе в политиката, Бабиш е шеф на аграрно-промишления и химически концерн "Агроферт". През 2017 г. концернът има близо 33 000 служители и около 250 дъщерни фирми. Общият му оборот възлиза на 160 милиарда крони, което се равнява на около 6 милиарда евро; печалбите му възлизат на 4, 8 милиарда крони /около 190 милиона евро/. Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия, американското списание "Форбс" оценява имуществото му на близо три милиарда евро. През 2013 г. Бабиш купи медийната група „Мафра“, която е собственик на най-многотиражните вестници "Lidove noviny" u "MF DNES". Наричат го Бабискони - по асоциация с италианския медиен могул и по-късен премиер Силвио Берлускони.

Междувременно Бабиш формално вече не е шеф на "Агроферт". Но точно по времето, когато се е занимавал с бизнес, започва  една политическа афера, която днес хвърля съмнителна сянка върху него. През 2006 г. фирмата "Иноба" закупува западнало аграрно предприятие недалеч от Прага. "Иноба" е дъщерна фирма на концерна "Агроферт". Днес на същото място се издига почивният и конферентен център "Capi hnizdo" (Щъркелово гнездо), чийто строеж е финансиран с пари от европейските фондове, отпуснати за подпомагане на малки и средни предприятия. Едва през 2016 г. Бабиш призна, че точно по времето, когато в строежа са се вливали европейски пари, мястото е било собственост на две от пълнолетните му деца, както и на брата на партньорката му. От 2017 г. чешката полиция води следствие срещу Бабиш. Самият той смята следствието за "политически мотивирано", а обвиненият срещу него - за "измислени".

Особено пикантен е фактът, че макар още през 2014 г. да е зам.-премиер и финансов министър, така че е участвал в разпределението на европейските субсидии, Бабиш подава оставката си като шеф на аграрно-промишления концерн едва през февруари 2017 - едва след като законова промяна го принуждава да стори това. А днес той е дори шеф на правителството, което разпределя субсидиите – включително и тези за дъщерните фирми на някогашния му концерн.

"Според чешкото право, той се е разделил с бившия си концерн", казва Иржи Пехе. Ако беше само вътрешночешки проблем, Бабиш сигурно щеше да излезе сух от водата, но проблемът е свързан с европейски пари, добавя експертът. Европейската комисия се разпореди да бъде направено разследване накъде наистина са изтекли европейските пари.

В началото на юни беше публикуван първият предварителен доклад. Според редица медии, Андрей Бабиш продължава да има голямо влияние върху "Агроферт". Ако заключителният доклад потвърди тези изводи, концернът - или чешката държава - ще трябва да върнат голяма част от европейските пари, от които концернът се е възползвал.