Защо руската "Газпром" плати $1,5 милиарда на Полша?

Руският енергиен гигант "Газпром" е изплатил 1,5 милиарда долара на полското държавно дружество Polish Oil Mining and Gas extraction Company (PGNiG), след като по-рано арбитражният съд в Стокхолм постанови, че компанията трябва да преведе тази сума.

"Газпром" трябваше да направи този трансфер, след като съдът излезе с решение, че между 2014 и 2020 година руското дружество е умишлено е завишавало цените на природния газ, транспортиран през газопровода "Ямал". Общо стойността на доставките е била повишена с над 1,5 милиарда долара, пише сайтът Remix, цитиран от money.bg..

Според неговата информация главният изпълнителен директор на PGNiG Йеци Квиечински е потвърдил, че руското дружество е изпълнило задължението си.

"Голямо удоволствие е да потвърдя, че получихме парите от "Газпром" и те вече са в сметката на компанията", посочва той в официално становище.

Причина за съдебния конфликт е това, че начинът на изчисляване на цените на суровината, доставяна по "Ямал".

На повечето пазари в Северна и Западна Европа стойността на природния газ се определя спрямо цените на няколко основни газови хъба в Европа - в Лондон, Ротердам и Берлин.

След съдебното решение "Газпром" ще трябва да калкулира по същия начин и стойността на доставките за Полша. Досега страната плащаше едни от най-високите цени в Европа за суровината, доставяна от Русия.