Зеленски предложи на Германия алтернатива на „Северен поток-2“

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски

Преди три години експерти се подиграха с тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко, който обвини Русия за всички проблеми в света. Сега дойде времето на Владимир Зеленски да прави същото и това вече не е смешно, но все пак е тенденция. В интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung ръководителят на Украйна заяви, че няма нищо по-лошо в света от "Северен поток 2" и от Съюза на Беларус и Русия, пише руският вестник “Московский Комсомолец“ в материал, предаде "Фокус".

Според Владимир Зеленски „Северен поток-2“ е „флаш роял“ в ръцете на Русия. Но съвсем не, защото това обещава на руската държава някои икономически ползи, защото това е средство за оказване на натиск върху Украйна. „Освен това, за да се пазарят за Донбас, за да „изработят“ амнистия за сепаратистите, за да оставят контрола върху резултатите от местните избори за Русия и т.н., трябва да се повишат залозите. „„Северен поток 2" днес е коз", каза Зеленски пред германски журналисти. Според него Русия е стартирала този проект, за да отклони вниманието от проблемите на Крим и Донбас. Според Зеленски се оказва, че Русия няма други интереси - освен как да "оказва натиск" върху Украйна.

Зеленски сподели с германските журналисти своя страх: след стартирането на "Северен поток 2" Русия няма да поднови договора с Киев за транзит на газ през Украйна. И затова е необходимо да бъде продадена украинската газотранспортна система и Съединените щати и европейските партньори да станат нейни съсобственици. „Защото въпросът не е, че никой няма да „пипне“ тази тръба, няма да извърши никакви действия срещу нея, а че всички ще защитават тези договори и ще защитават сигурността на Украйна и Европа като цяло“, каза той. Той обяснява също така защо европейците и американците трябва да купят ръждясала газова тръба, през която Русия не иска да прекарва транзитно газ - само за „защита на сигурността на Украйна“? Президентът Зеленски изглежда наистина оценява страната си толкова високо, че вярва, че всеки трябва да жертва своите икономически интереси заради нея. За държавния глава подобно усърдие е похвално, но за политик би било хубаво да има повече трезвост в разсъжденията.

Зеленски вижда и друга заплаха за развитието на Украйна ... Съюзът на Беларус и Русия. „Но ние наблюдаваме как Русия и Беларус упорито работят по споразумения помежду си. Може би това може да включва отбрана и тогава тези държави могат да окажат сериозен натиск върху нас. Тогава Русия ще получи контрол над белоруските въоръжени сили. От това също виждаме опасности за себе си – включително от формирането на истинска съюзна държава между Русия и Беларус“, споделя Зеленски своите ужасни предчувствия. Но ако президентът на Украйна толкова се страхува от сближаването между Беларус и Русия, тогава защо реши да прекъсне привидно добрите отношения със съседна държава и да наложи санкции срещу нея „преди останалия свят“? Отново, за да угоди на западните си партньори и да убоде Лукашенко, той реши да рискува интересите на собствената си държава.

Не е изненадващо, че при такива условия Зеленски иска от Германия „конкретна помощ“. Каква? "Германия не ни предостави военна помощ, но можеше ... Автоматични пушки, аудио оборудване - много повече. Получихме джипове Хамър от американците, а Германия е водещата страна в производството на бронирани военни превозни средства ..." , намекна Зеленски. Като цяло всичко е традиционно - Европа трябва да защитава не само икономическите интереси на Украйна, но и нейната териториална цялост. И къде е онзи „учител Голобородко“, който в сериала пое отговорността за всичко, което се случва в страната, на непрофесионалните си плещи. „Но кой е той? … Петро Порошенко, но в нов облик, завършва вестникът.