​Общинските съветници от ГЕРБ-Кърджали изобличиха кмета Азис в демагогия

През последните 13 години община Кърджали е вкарана в дългова спирала, твърдят общинари

Община Кърджали е на ръба на фалита, заради неадекватната си финансова политика, разхищаването на бюджетни средства, управленския произвол и демагогията на кмета. За това алармират съветниците от групата на ГЕРБ, които на последното заседание на ОбС гласуваха против отчета на бюджета за 2015 и проектобюджета за 2016. 

По думите им през последните 13 години община Кърджали е вкарана в дългова спирала. Просрочените й задължения като дял от собствените й приходи надхвърлят 100 процента /при средно 14 на сто за страната/, а размерът на разходите за текуща издръжка е достигнал 95 % от общите задължения, което означава, че съвсем скоро цели функции и дейности ще спрат да функционират, поради недостиг на пари, категоричен е финансистът Огнян Иванов, председател на групата съветници на ГЕРБ. 

Кметът услужливо оправдава дупките в бюджета със съфинансирането по европроекти, но не дава обяснение кое наложи да се похарчат 1,7 млн. лева за паркоместа в сградата на комплекс „Пентагона”, при положение, че по договор това е задължение на инвеститора, пита Иванов. В графата безразсъдни грандомански проекти влиза и т.нар. „Пазарът на производителите”, чиято реална цена, платена от държавата и общината надмина 12 млн.лв., и за чието спасяване сега трябва да се разпродава общинска собственост, тъй като месечните му приходи са едва 35 хил. лева и не стигат за погасяване на кредита. Към момента Пазарът дължи на общинската хазна около 1,1 млн.лв. и не съществува даже хипотетична възможност за връщането им, смята Иванов. Главоломно са набъбнали дълговете на общината към фирмите за сметосъбиране и сметоизвозване – над 10 млн. лева. Въпреки, че приходите от такса битови отпадъци са целеви, местната власт ги е отклонявала за обезпечаване на други дейности и така е натрупала огромни задължения за събиране на боклука. Фрапиращ е и размерът на лихвите и разноските по изпълнителни дела и такси към частни съдебни изпълнители, които общината е изплатила като ответник по дела, заведени от ощетени фирми – 4 407 049,06 лева. Към черната статистика могат да се прибавят и похарчените 1,8 млн. лева от републиканския бюджет за ремонт на закрития плувен басейн, чийто срок за пускане в експлоатация отдавна изтече.

„Ние, съветниците на ГЕРБ, ще продължим да задаваме въпроси и ще настояваме за конкретни отговори за неразумно раздутия щат на общинската администрация, за ДМС-та, раздавани на определени висши чиновници в неприлично големи размери, за окаяното състояние на уличното осветление, тротоарите и пешеходните зони, за хаоса с безразборното паркиране в града, за глутниците бездомни кучета, които тормозят хората, за безбожно високите цени на хранителните продукти в детските заведения, за овехтелия сграден фонд на някои общински училища и т.н. Призоваваме колегите от опозицията в ОбС да заемат активна гражданска позиция и да защитят интересите на данъкоплатците, най-малкото като разобличават публично демагогията на кмета и не му позволяват да манипулира гражданите изопачавайки или спестявайки фактите”, заявяват от ГЕРБ.