21 години от грабежа "Масова приватизация"

8 януари спокойно може да бъде празнуван като знакова дата за първото крупно и масово ограбване на българина, след падането на комунизма.

Преди 21 години на днешния ден стартира официално масовата приватизация, реализирана от БСП с премиер Жан Виденов. Българите участваха в раздържавяването с надежда да станат собственици на създадените по времето на тоталитаризма национални блага. Тогава държавата „подари” на всеки пълнолетен по 25 000 (неденоминирани) лева, записани в бонови книжки. В раздържавяването участие взеха 81 приватизационни фонда. В момента реално с акциите на повечето от тях не може да се търгува, тъй като липсва предлагане, или са фалирали. По-активни са сделките с около 25 фонда, което позволява на някогашните инвеститори да продадат дяловете си, но то ще бъде със значителни загуби. Най-печеливша се е оказала инвестицията в бившия приватизационен фонд Централен, който сега носи името Стара планина холд АД, но той е почти изключение от целия процес. Бонова книжка от него в момента има текуща стойност от 825 лева.

Масовата приватизация не доведе до масово забогатяване на българите, а до масовото му ограбване. Вече открито се признава, че това е първият организиран грабеж от червената номенклатура и съсипване на икономиката. Хората иронично нарекоха процеса масова балонизация.

От раздуването и пукането на балона спечелиха единици – верни хора на комунистическия елит, Държавна сигурност и новата политическа върхушка. Обсебеният бонов ресурс бе използван за участие в търговете за придобиване на акции от държавните предприятия, а получените дивиденти от тях или приходите от продажбата им бяха източвани в паралелни фирми. Днес повечето от фондовете не съществуват, а около 82% от закупените фирми са докарани до умишлен фалит, разпродадени като старо желязо или на парче. По неофициални класация като ударник ликвидатор се сочи червената издънка Николай Банев. С фонда си „АКБ Форест” той придоби, а после затри десетки предприятия. Днес обаче Банев е собственик на личен самолет с писта, кара Майбах и убеждава, че е носител на левите идеи. Последният му мерак е България да стане член на Евразия. По неговия челен пример действаха 94% от босовете в масовата приватизация. На нито един от тях обаче прокуратурата и съдът не потърсиха отговорност.