Академик Петър Иванов: Новогодишната реч на Радев - тъпа, изкуствена и дървена

Президентът не знае, че изреченията не свършват след запетайка, казва психологът

Петър Иванов

Петър Иванов

Гледах и слушах последователно новогодишните речи на трима президенти - първо по Rai 1 в 21:30 ч. на италианеца Серджо Матарела, после на руснака Владимир Путин, и в 23:55 ч. на нашия Радев. 
Първите двама говориха свободно, човешки, от сърце, убедително, стилно, и без да четат. Обръщението им към техните сънародници беше цялостно, без накъсване на части. 
За разлика от тях, речта на военния пенсионер от Хасково беше съставена от цели шест фрагмента, някои от които съдържаха по само една фраза. Значи става дума за монтаж на отделно произнесени предварително написани текстове. 
Питам се, генералът не може ли да запомни двете думи “Скъпи сънародници” и да ги слее с понататъшното “заедно сме на финала на...”, та се налага те да са на отделен запис?
Питам се още, нима този човек не знае, че изреченията не свършват на запетайка, както той интонационно при говора си ги свършва, и след това продължава сякаш с ново изречение, нова фраза, а свършват при съответния препинателен знак (точка, удивителен, въпросителен, многоточие), според българската граматика?
Този човек, или там някой от персонала му, чували ли са за фонетика? А за фоника?

Няма ли някой по-образован на “Дондуков” 2

да му каже нещо за интонацията при говоренето, за движението на тоновете, за промените на гласа по височина, сила и тембър, за мелодията, темпото и паузите на речта, за логическото, емфатическото и фразовото ударение и т.н., та се налага да слушаме такава тъпа според мен, изкуствена и дървена реч преди Нова година? 
Няма ли кой да го светне този човек, че интонацията при говор зависи от съдържанието на изречението, а и от целта на самото изказване?
Защо броят на изреченията в речта на държавния ни глава е равен на броя на запетайките в написания от неговите хора текст?
После, какви са тези смешни и нелепи жестове: 10 пъти с двете ръце едновременно и 5 пъти с дясната ръка, които често не са в унисон със смисъла на казваното? 
Прави впечатление, че във всеки от 6-те монтирани фрагмента задължително има точно по 3 механични жеста, наложени на говорещия, сигурен съм, от някой скъпо платен самозван специалист и “учен” от БАН. Нали е така, другари?
А за съдържанието на новогодишната реч на Радев, какво той казва, и защо го казва, просто не ми се говори. Все пак празник е, нали?

Б.Р. Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.