Българи и украинци на протест пред новогодишната елха на посланик Макаров(видео)

Снимки и видео: Faktor.bg

Снимки и видео: Faktor.bg

Българи и украинци се събраха днес в 15 часа пред скандалната новогодишна елха до храма „Св. Неделя”, която руският посланик Анатолий Макаров подари преди дни на софиянци от името на правителството в Москва. Акцията им е протест срещу агресивната руска политика. Гражданите поискаха свобода за арестуваните в Керченския проток украински моряци. Недоволните от политиките на Кремъл развяха украинското знаме и плакати с искане „Стоп на руската агресия”, видя репортер на Faktor.bg. Символично пред елхата бяха поставени корабчета от хартия, на които са изписани

имената на незаконно арестуваните моряци

Редом до играчките пък бяха закачени листовки срещу руската агресия.

Организацията на мирния граждански протест е станала по интеренет, заяви един от инициаторите Александър Малинов. Според него са се включили и туристи от Украйна, които за празниците гостуват в София. На мястото на протеста първо се появиха двама полицаи от СДВР, които започнаха проверка на  документите за самоличност на участниците в акцията. Органите на реда получили сигнал на тел. 112. Според тях проявата била незаконна, защото нямало постъпило предварително уведомление в Столична община. По-късно се появиха още няколко униформени, с къси автомати. Те започнаха да прибират плакатите.

На протеста имаше и семейство украинци, които живеят недалеч от фронтовата линия, в град Бердянск, на Азовско море. Георги Хаджийски, които има български корени и съпругата му Надия, са у нас на гости на свои приятели, но не се поколебали да отидат при елхата , за да протестират. "Войната бушува на 100 километра от дома ни. Беше на 60, но украинската армия отблъсна врага. Ние чуваме войната, чуваме взривовете", разказа Надrя faktor.bg.  Двамата бяха изумени, че полицията пречи на български граждани да изразят протеста си срещу агресията на Путин.  

"Събитието организирахме спонтанно. То е вдъхновено от акция в Минск, където протестиращи пред руското посолство поставиха такива хартиени лодки. Те бяха арестувани за това нещо, ще бъдат съдени. Както знаем, 24 украински моряци бяха отвлечени от руската флота след инцидента в  Керченския проток. Те са все още под юрисдикцията на Русия, няма информация за тях. Част от тях са в Крим, част от тях са в Москва. Няма достъп на адвокати до тях. Те трябва да бъдат пуснати на свобода, защото това е едно незаконно отвличане, те не са военнопленници. За освобождаването им настояха и българските институции", заяви Александър Малинов, пред faktor.bg .   

Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации в България, също изрази пред сайта ни възмущението си:

"Сред украинските моряци има и момче с българско потекло, за което повечето български медии мълчат, както и властимащите... Написали сме имената на моряците на корабчетата. Заради нашето момче сме сложили и българския байрак на елхата... Възмутени сме от факта, че елхата подарена от Русия е поставена пред тази църква. За повечето българи това е свято място. През 1925 г. комунистите са организирали взривяване на църквата. Повече от 136 човека са загинали. Повече от 500 са ранени. Някои от тях също са умрели по-късно."

От няколко дни

недоволството в социалните мрежи

срещу подаръка на руското правителство е изключително голям. Софиянци го определят като данайски дар и гавра с българските традиции. Скандално според тях е и мястото. Преди близо 100 години храмът е взривен от терористи комунисти по нареждане на съветските болшевики. Над 250 са жертвите и ранните от атентата българи.

Жестът на Макаров пък се приема като изключително недипломатичен, тъй като поне от 30 години българите  украсяват коледно, а не новогодишно дърво и очакват Дядо Коледа, а не измисления от болшевиките Дядо Мраз. Критиките не са спестени и на фейсбук страницата на руското посолство, което си прави пошъл пиар с новогодишната елха.

Милен Максимов е написал по този повод: „Роби и руски крепостни се радват на колониален подарък за Задунайската губерния, направен от Москва - врагът на обединена Европа. Срам за наследниците на Захари Стоянов и Димитър Петков. Те двамата щяха добре да би ви наредят, ако бяха живи”.

protest_elha_makarov1.jpg

Наред с критичните постове има и  много сервилни благодарности като този на Иванка Кендерова: „Добре, че са братушките, та да имаме поне свястна елха с, която да изпроводим старата година и да посрещнем новата.”

Полярните мнения  за руския  „подарък” отново разделя и противопоставя българите, а това е доказателство, че е опасен данайски дар от съмнителни приятели.

protest_elha_makarov2.jpg

protest_elha_makarov3.jpg

protest_elha_makarov4.jpg