БНБ замълча за лошите кредити на КТБ

Вижте роднинските фирми, гушнали повече от 1 млрд. лева

Какво се крие зад цифрата 1 227 069 195 лева? 

Това е точната сума на кредитите, които Корпоративна търговска банка е отпуснала към свързани с нея или с нейни акционери фирми на база публична информация.

"След анонимката драстично се увеличиха тегленията от КТБ. От най-ефективните банки у насх заради слуха много бързо бяха изтеглени ликвидни средства. Малко шумим, малко говорим, но следим нещата отблизо. КТБ не е фалирала банка", обяви управителят на БНБ Иван Искров, но уклони елегантно въпроса за 19 фирми, които са изтеглили крупната сума. 

"Вероятно фирмите, които обслужва, ще изпълнят затруднение, тъй като банката е с прекратени операции. Искам още да кажа, ченашият банков сектор няма взаимовръзки като в Западна Еворпа, тя няма да повлияе на другите банки.Няма никакво отношение КТБ към борда. Нека не се спекулира с такива неща.

Управителният съвет на БНБ наложи надзор за срок от 3 месеца на КТБ. Двама са квесторите, които ще я управляват - Христина Стаменова и Славяна Данаилова.

Забранява се на банката да извършва всички дейности. Отстраняват се от длъжност членовете на управителния съвет, на надзорния съвет, лишаване от срок на 3 месеца на право на глас.Банката спира да изпълнява задълженията си за 3 месеца.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, заяви Искров.

"Нека да не си бутаме къщата без никаква необходимост", призова управителят на БНБ Иван Искров на специална пресконференция, свикана във връзка с поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор.

В сряда наложи да излезем с официално съобщение, в което да се опитаме да успокоим обществеността. Тогава призовахме всички обществени, политически и медийни фактори да съдействат за успокояване на обстановката.