Костов: След провала в Украйна Кремъл дестабилизира България

Истината за Украйна е от най-голямо значение за националната ни сигурност. Това обяви бившият лидер на ДСБ Иван Костов на конференция, организирана от Лабораторията за изследване на рискове към Нов български университет.

По думите на Костов украинска криза е създадена от Москва, за да попречи на бившия президент Янукович да асоциира Украйна към Европейския съюз.

Кризата свърши с новия президент, но това няма да спре дестабилизиращите опити на Русия. Според него това е само началото на един геополитически план на Москва и когато Украйна подпише предприсъединителния договор с ЕС, то Кремъл ще премине в отбрана, за да запази газовия си рекет.

Според бившият премиер Русия ще се опита да отклони вниманието от стратегическия си провал в Украйна, като дестабилизира други държави. Именно тук се крие и голямата заплаха за България. Такива дестабилизиращи опити на Кремъл у нас Костов вижда в създадената политическа след спирането на „Южен поток".

„Българи застанаха срещу българи заради руски интереси. Партии се отказаха от европейския избор на народа си и се обявиха за евразийски съюз", мотивира разсъжденията си Костов.