Нинова подкрепила тайно Гуайдо чрез Социалистическия интернационал, а у нас брани властта на Мадуро

Международната лява организация категорично се обяви за демократични промени във Венецуела

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

На свое заседание преди дни Социалистическият интернационал със специално комюнике е признал Хуан Гуайдо и венецуелското Народно събрание за единствената легитимна власт, която да води процесите за демократичен преход в държавата. Това съобщава MercoPress. Срещата се е провела в столицата на Доминиканската република Санто Доминго.

soc_intrnasional.jpg

Лявата международна организация е изразила силната си загриженост от възможността от репресии на нелегитимния режим на Мадуро и настоява за възстановяване на конституционния ред. Социалистическият интернационал предупреждава, че провеждането на демократични избори са единствения начин страната да върви напред. Те трябва да бъдат под наблюдението на нов, напълно независим и безпристрастен избирателен орган.

От 2003 година БСП е член на Социалистическия интернационал, а през март 2017 година Корнелия Нинова  бе избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на XXV му конгрес, който се проведе в Картахена, Колумбия. 

Активисти от БСП коментират пред Faktor.bg, че лидерът им няма начин да не е знаела какви решения ще вземе Социалистическият интернационал, защото е негов вицепрезидент. В България обаче 

умишлено се мълчи за решението на световната лява организация,

защото позицията им не е изгодна на нашите социалисти. Част от организациите на БСП в страната подкрепят открито диктатора Мадуро. Самата БСП обяви преди дни, че е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава. 

В случая Корнелия Нинова избра отново двойнствена игра – тайно подкрепя Гуайдо на международно ниво, а у нас с позицията на социалистите реално стабилизира режима на Мадуро и му дава легитимност. 

Източници от „Позитано” 20 са категорични, че до сега Нинова не се е разграничила официално от решението на Социалистическия интернационал, не е обявила своя позиция в качеството си на вицепрезидент. Можеше даже да хвърли оставка като лидер на Интернационала, но не иска да се разделя с международния пост, който я легитимира, а и вероятно се страхува, че БСП може да бъде изключена от организацията, както се случи със Сандинисткия фронт на Никарагуа, коментират нейни съпартийци.