Партията на Касим Дал свали доверие от Орхан Исмаилов заради солови договорки с „Воля” и Марешки

Касим Дал

Касим Дал

 НПСД излезна с остра реакция срещу солова акция на председателя на партията Орхан Исмаилов, който самоволно днес обяви, че се присъединява към коалицията на Веселин Марешки за евроизборите „Воля – българските родолюбци“. От разпространена декларация на партията става ясно Орхан Исмаилов не е съгласувал действията си нито с Изпълнителния политически съвет, нито с Националния координационен съвет на партията.
Цялото ръководство на партията сваля доверието си от Исмаилов и иска незабавната му оставка, се настоява в документа. НПСД беше създадена от политическия затворник от годините на комунизма Касим Дал като морален опонент на ДПС, превърнала се през последните години в параван на задкулисието, олигархията и мафията в страната. В предишното правителство на Бойко Борисов Орхан Исмаилов бе зам. министър на отбраната и се представяше се като натовец, днес обаче се демаскира, прегръщайки се с политически субекти, които искат разпадането на НАТО и са против самолетите F-16.
Ето и пълния текст на политическия документ:

ДО 
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА НПСД 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, долуподписаните членове на ПП „Народна партия свобода и достойнство“ (НПСД), в качеството си на учредители, членове на Изпълнителния политически съвет (ИПС), Националния координационен съвет (НКС), Контролния съвет (КС), областни координатори и др., които на Първия редовен конгрес на ПП НПСД не се поколебахме да дадем гласа си и избрахме за председател на партията Орхан Исмаилов, заявяваме следното: 
След парламентарните избори през 2017 г. Орхан Исмаилов се оттегли в пълна изолация и това доведе до тежки вреди както за обществения имидж на партията, така и за нейните структури на всички нива. 
Днешното участие на Исмаилов като председател на НПСД в пресконференцията за обявяване на коалиция „Воля – българските родолюбци“, не е санкционирано нито от Изпълнителния политически съвет, нито от Националния координационен съвет на партията. В Устава на НПСД има ясно разписана организационна структура и субординация между различните ръководни органи, а именно: 

1. Национален конгрес 
2. Национален координационен съвет 
3. Изпълнителен политически съвет 
4. Председател 
5. Контролен съвет 
Според чл. 18, ал. 1, т. 1 от този устав „Изпълнителният политически съвет осъществява политическо ръководство на НПСД на основата на решенията на Националния конгрес и Националния координационен съвет“. Нещо повече, според чл. 21, ал. 1, т. 2, „Председателят на НПСД прилага и координира решенията на Изпълнителния политически съвет и Националния координационен съвет.“ 
В конкретния случай председателят Орхан Исмаилов е игнорирал нарочното решение на НКС „да не се встъпва в коалиционни отношения с ПП „ВОЛЯ“ до изрично ново решение на НКС, както и обстоятелството, че мнозинството от членовете на Изпълнителния политически съвет са категорично против подобна коалиция. 
НПСД е партия с висока коалиционна култура, нещо което в годините доказахме, работейки с различни партньори от център-дясното политическо пространство. Имаме ясно изработен модел за вземане на решения, който винаги досега сме следвали и ще продължаваме да следваме. За нас принципите са над тънките политически сметки и частни интереси. Именно тези принципи и това, че в случая става дума за избори за Европейски парламент, не ни позволяват сключването на коалиционно споразумение с неясни параметри с ПП „Воля“ – част от Консервативния блок на Марин льо Пен, който е крайно националистически настроен срещу всички малцинствени групи и е известен със своята остра ксенофобска реторика и евроскептицизъм, нито с крайнолевия Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ с лидер Спас Панчев или с позиционираната в център-ляво ПП „Обединена социалдемокрация“. 
Заради неоторизираните от ИПС и НКС на НПСД действия на председателя Орхан Исмаилов ние, долуподписаните, сваляме политическото си доверие от него и настояваме за незабавната му оставка! 
В случай че искането ни не бъде изпълнено, заявяваме желанието си Изпълнителния политически съвет да се възползва от чл. 18, ал. 7 от Устава на НПСД и да прекрати партийното членство на Орхан Исмаилов. 

ПОДПИСАЛИ:
Касим Дал – Заместник-председател / Председател на инициативния комитет за учредяване на НПСД 
Кемал Тинев - Заместник-председател 
Георги Михайлов - Заместник-председател 
Билгин Якубов – Главен-секретар 
Орхан Кошуджу – Член на ИПС / Областен координатор за Силистра 
Д-р Акиф Шабан – Член на ИПС 
Сузан Зечири – Член на ИПС / Областен координатор за Плевен 
Рейхан Вели – Член на ИПС / Областен координатор за Разград 
Али Хатип – Член на ИПС 
Омур Караханов – Член на Контролния съвет / Член на НКС 
Ердинч Имамоглу – Представител на НПСД за Истанбул 
Ибрахим Делиорманлъ – Представител на НПСД в Анкара 
Мустафа Мехмед – Областен координатор за Бургас / Член на НКС 
Севгин Осман – Областен координатор за Велико Търново / Член на НКС 
Розалин Станев – Областен координатор за Видин / Член на НКС 
Ярослав Руменов – Областен координатор за Добрич / Член на НКС 
Ферахидин Байрактаров – Областен координатор за Ловеч / Член на НКС 
Олег Петров – Областен координатор за Монтана / Член на НКС 
Анна Станкова – Областен координатор за Пазарджик / Член на НКС 
Ердуан Мехмед – Областен координатор за Пловдив-облст / Член на НКС 
Вели Караахмед – Областен координатор за Смолян / Член на НКС 
Юмер Мерт – Областен координатор за Хасково / Член на НКС