Пет партии кроят дясно бъдеще в присъствието на руското аташе за вътрешна политика

Целта е да бъде върната парламентарната република на гражданите

Пет десни партии, които не успяха да влязат в настоящия парламент, обсъждаха днес предприемане на общи действия срещу едноличния управленски модел в страната. Инициаторите са „Да България“, ДСБ, „Нова Република“, БЗНС, „ДЕОС“  и „Зелените“. Те се събраха на кръгла маса на тема „Моделът на завладяната държава и опозицията срещу него“. Говорители на форума бяха Христо Иванов и Атанас Атанасов, а в дискусията за общия път на десните участваха и анализаторите  Илиян Василев, Даниел Смилов, Огнян Минчев и Стефан Тафров.

Сред присъстващите на форума се оказал и аташето на Руското посолство в София Владислав Иванов, отговарящ за вътрешната политика. Това разкри пред Faktor.bg очевидец, разговарял с кремълския другар. Интересен стил за формиране на нова извънпарламентарна десница. Едва ли лидерите са поканили лично Иванов, но по-интересно е, че не са знаели, кои са гостите им на форума.

Няма съмнение, че темата за Русия и прекъсването на зависимостите от нея е крайъгълният камък, от който зависи бъдещето на страната и членството и в ЕС и НАТО. А съвсем не е тайна, че на някои от десните лидери, с изключение на ген. Атанасов и Николай Ненчев, тази тема съвсем не им допада и не искат да си развалят другаруването с „братушките“.

Според Христо Иванов и ген. Атанасов, целта на дясното обединение е да концентрира сили и да получи обществена подкрепа, за да бъде върната парламентарната република, която днес е изпразнена от съдържание.

Според дискутиращите сега в страната е създадено усещане за безалтернативност на тази власт, а институциите са обзеличени. В парламента реално няма опозиция на тази власт, а всеки гледа да вземе по-голяма порция. Според Христо Иванов моделът “Борисов“ е в зенита си, но проблемът е какво ще дойде след него.