Подариха кон, вместо нова патрулка на полицията в Златарица

Кметът на общината Пенчо Чанев осигури животното с лични средства

Кметът на община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) подари кон на местните полицаи, защото останали без служебна кола. 20-годишната “Лада Нива” на ченгетата излязла от строя, пише в. Труд.

В полицейския участък в балканското градче в момента работят четирима служители. Те отговарят за 20 селища на площ от 232 000 кв. м, по-голямата част от която се намира в пресечена и труднодостъпна територия. “Как при тези условия в 21-ви век ще се борим с битовата и организираната престъпност? Остава полицаите да гонят бандити пеша или на кон”, коментира Чанев. Той разказа, че при екстремни ситуации униформените са принудени да ползват личните си коли. “При спешни случаи съм им предоставял и моя автомобил. Кметството е оборудвало за полицията канцелария и е осигурило служебен телефон”, обясни Чанев. От две седмици той се опитвал да се срещна с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, за да му обясни лично проблема. “Не ме допускат до него”, каза Чанев. На пропуска на министерството всеки път му казвали да си остави телефонния номер и ще бъде потърсен. “Всеки път давам визитка, но никой не ме е потърсил”, гневи се кмета.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново гл. инспектор Илиян Личев обясни, че е запознат с проблема с 20-годишната “Лада”. “Не е нормално за 6 месеца, автомобилът три пъти да влиза за поправка в сервиз. И в момента е на ремонт. Разпоредил съм на полицаите в Златарица да си пазят колата”, коментира гл. инспектор Личев.