Скандален руски филм зове: Альоша си свърши работата, сега е наш ред да помогнем

В репортажа Румен Овчаров, Андрей Райчев, Илиана Йотова, Красимир Каракачанов критикуват правителството

"Има и друга България и все още това е по-голямата ѝчаст. Товаемнозинството, накоетоповсичкиевропейски демократични канони трябва да принадлежи властта. Именно за тази демокрация е воювал Альоша. Той честно си е свършил работата. Сега е наш ред – да помогнем на тези, които действително се смятат за наши братя, а не опитват да се харесат на онези, които вече са сменили братята си." Това е едно от посланията във филма "Братозаместване", посветен на предстоящите президентски избори в България, излъчен по руския телевизионен канал "ТВ центр".

В материала има множество нападки срещу президента Росен Плевнелиев, манипулации, носталгия по съветските времена и внушения, че след 1989 г. българите са предали "братята си". Значително място е отделено на разкази колко мизерно живеят българите, откакто са влезли в ЕС, и колко много са изгубили, като са спрели да изнасят зеленчуци, алкохол и цигари за руския пазар.

Българи разказват на руски как били разграбени заводите, но не се казва от кого, както и няма и дума, че във времената на Борис Елцин руската икономика рухна и руснаците просто нямаха пари, държавата им фалира през 1998 г. и издигна митнически бариери. След анексирането на Крим забраната за внос на плодове, зеленчуци и храни бе наложена от Кремъл, а не от ЕС, но това също не се посочва в репортажа.

Авторите са се срещнали с Румен Овчаров, Андрей Райчев, Илиана Йотова, Красимир Каракачанов и др., като повечето от говорещите критикуват правителството за спирането на трите руски енергийни проекта от времето на президента Георги Първанов. Овчаров твърди, че руските ядрени реактори били едва ли не подарени на България. Райчев обвинява за влошаването на отношенията с Русия единствено президента Плевнелиев и обяснява, че го направил, за да си уреди живота след края на мандата и "да произнася лекции на Запад за по 100, 200, 300 хиляди долара или евро".

Водещите кандидати за президент Цецка Цачева и Румен Радев са обект или на присмех, или на внушения, че той е "натовски генерал", летящ на съветски самолети, а партньорката му Йотова е представена като политик, който не дава ясни отговори как би променила нещата. Каракачанов с иронична усмивка говори за състоянието на българската армия. Илиян Василев, бившият български посланик в Москва обясни във Фейсбук, че журналистите са взели от него над 20-минутно интервю, но той изобщо не се появява във филма, вероятно заради неудобните за Москва факти и тези.

"Братозаместване" се внушава, че ключът към подобряване на отношенията с Русия не е сред сегашните лидери и кандидати за президент на България. Алтернативата е показана с националистически шествия, освиркване на Шипка при споменаване името на премиера Бойко Борисов и кадри от почитането на т.нар. Безсмъртен полк по улиците на София – една чисто руска гражданска инициатива, превзета от Кремъл и превърната в официозно събитие на 9 май. След като обяснява как СССР издържал българите с "историческата сделка нефт срещу домати", а сега те предали Русия, репортажът завършва в Пловдив на хълма с паметника на Альоша, където местни активистки казват, че ще се събират там, "докато има дружба със СССР".