Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България

Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България, обяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

"Появилите се съобщения за предполагаеми намерения на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ "Бушер" изобщо не отговарят на действителност по простата причина, че реакторите "втора ръка" просто не стават", заяви Салехи пред иранската държавна информационна агенция ИРНА, коментирайки появилите се в местни медии съобщения след неотдавнашното посещение в страната на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

По думите му, "българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Проучваме това предложение", 

Салехи изрази надежда, че Русия ще започне още тази година да оборудва втори и трети енергоблок на АЕЦ "Бушер".

"Всички работи по подготовката и съгласуването на този проект са изпълнени, остана да бъдат решени някои финансови въпроси", отбеляза той.

Русия и Иран подписаха през ноември 2014 г. пакет споразумения за изграждане в Ислямската република на осем енергоблока, припомня ТАСС. 

Те предвиждат разширяването на АЕЦ "Бушер" с още два блока с опция за допълнителни два. Страните освен това възнамеряват да построят още четири енергоблока на други площадки.