САЩ: "Северен поток-2" и "Турски поток" са политически инструменти за поставяне на Европа в зависимост

Американският Конгрес разглежда няколко законодателни инициативи срещу енергийния сектор на Русия и износа на енергоресурси, за да намали зависимостта на Европа от руския нефт и газ, съобщава Voice of America като се позавава на високопоставен представител на правителството.

"Мисля, че се разглеждат близо 10 законопроекта, ключов компонент, на които се явява руската енергетика. В момента не мога да коментирам конкретни елементи от законопроектите, но следим много внимателно ситуацията", заявил замекстник-държавният десретар по енергоресурсите Франк Фанън.

Първа ще бъде разгледана резолюция, с която Конгресът изразява "неприемане" на строителството на "Северен поток-2", предназначен за дотавка на руски газ в Германия по дъното на Балтийско море. Гласуването по резолюцията се очаква още тази седмица.

"Позицията на САЩ е достатъчно ясна - ние сме против "Северен поток-2" и призоваваме всички да излязат от проекта. Тръбопроводът представлява сериозна геостратегическа заплаха за европейската сигурност", коментира Фанън.

В Държавния департамент определят "Северен поток-2" като "инструмент за поставяне в зависимост на страните-вносители, да засили влиянието си на Запад и да отдели Украйна от Европа".

"Северен поток – 2" и "Турски поток" не са бизнес проекти, а политически инструменти за поставяне на Европа в зависимост", смята Фанън.

Faktor.bg