Новият патриарх към депутатите: С покаяние и търпение може отново да обедините хората

Даниил посети парламента за среща с народните представители

снимка: архив на НС

снимка: архив на НС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил.

Тя заяви, че парламентът и Българската православна църква имат обща родолюбива мисия да служат на българския народ и на неговото добруване. Назарян посочи, че като председател на българския парламент повече от всякога разглежда единението като път за просперитет и прогрес и изрази увереност, че Църквата и държавните институции ще работят заедно в тази посока.

Тя изрази удовлетворение, че още в първите публични изяви като новоизбран български патриарх Даниил показва, че също възприема единението като висша ценност.

Назарян отбеляза, че в нашата история има примери как представители на българския народ, обединени от общ идеал, могат да работят за постигането на общото благо и да търсят съгласието и взаимодействието в служба на националния интерес. Във всички тези моменти Българската православна църква е имала важна и съществена роля, изтъкна тя.

Във време, изпълнено с бурни промени и предизвикателства, народът ни има нужда от непреходните нравствени ориентири на Българската православна църква, както и от примера на Ваше Светейшество за висок морал и човеколюбие, посочи председателят на НС. Тя отправи пожелания към патриарха за крепко здраве и дълги години добротворна духовна дейност и заяви, че от него се очаква да ръководи делата на църквата с мъдрост и много родолюбие.

На свой ред Негово Светейшество патриарх Даниил благослови депутатите и изрази надежда взаимодействието между двете институции да продължи. По негови думи единението между светската и духовната власт дава вяра и доверие, че с общи усилия могат да се постигнат общополезни дела.

"Да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог ни помага. Църквата се моли за мира по целия свят", изтъкна патриарх Даниил.

Негово Светейшество напомни, че на народните представители е дадена властта да служат на народа и да се грижат за благоденствието на всички, като този кръст трябва да се носи добросъвестно. Той посочи, ако в парламента има търпимост и старание за разбирателство и ако всички се ръководят от общата полза, това ще обедини хората.

Всеки греши, но ако има покаяние, ще има напредък и за човека, и за народа, отбеляза патриархът.

Председателят на парламента подари на главата на БПЦ реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. От своя страна, патриарх Даниил дари на Рая Назарян икона на Света Богородица с младенеца и Библия.