Новият полски премиер Доналд Туск: Западът трябва да помогне на Украйна да победи

"Политиците, атакуващи основите на демокрацията, са антиукраински настроени"

Доналд Туск

Доналд Туск

В речта си пред полския парламент Доналд Туск подчерта значимостта на продължаващата полска подкрепа за Украйна, съобщи „Гардиън“.

„Ние трябва да говорим с един глас за Украйна. Това трябва да ни обедини. Нападението срещу Украйна е нападение срещу всички нас.“ - заяви той.

„Ще поискаме пълна мобилизация на Запада в помощ на Украйна. Не мога повече да слушам политици, които говорят, че им е писнало от ситуацията в Украйна. Те казват на президента Зеленски, че са уморени от ситуацията. Ще поискам помощ за Украйна от първия ден.“ - увери Туск.

Той обаче добави, че Варшава ще продължи да защитава интересите на полските фермери, давайки знак, че разногласията между Варшава и Киев не са приключили.

Помощта на Полша за Украйна е от решаващо значение, но в същото време трябва да останем настойчиви, когато става въпрос за интересите, наред с други, на полските земеделски производители, заяви той.

Проевропейският лидер посочи, че ще се погрижи за полските интереси, като работи с всеки полски съсед, и подчерта, че не „трябва да се забравя за какво е войната, че украинците се борят за нещо изключително важно“.

Новият полски премиер също така подчерта, че украинците искат "да бъдат демократични като западните държави в унисон със закона и се борят за това в момента".

„По някакво странно стечение на обстоятелствата политиците, които атакуват основите на демокрацията, са антиукраински настроени. Само един обединен Запад може да помогне на Украйна да спечели в борбата за демократични ценности.“ - добави той.

А като намек за очакваната си роля на играч на европейската сцена, Туск спомена и за предстоящия дебат на срещата на върха на европейските лидери.

„След няколко десетки часа ще замина за Брюксел с надеждата, че ще убедим нашите съюзници да защитят демократичните ценности и Украйна от руската агресия“, допълни Туск. /БГНЕС