Новият шеф на македонските тайни служби заел важния пост с измислена диплома по английски от Пловдив

ВМРО-ДПМНЕ освен с бутафорна история, бутафорни паметници и бутафорна евроинтеграция, вече се прочу и с бутафорни сертификати по TOEFL

Боян Христовски,  директор на контраразузнавателната служба АНБ

Боян Христовски, директор на контраразузнавателната служба АНБ

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски назначи на 16.10.2024 г. своя близък приятел и председател на скопския комитет на управляващата ВМРО-ДПМНЕ Боян Христовски за нов директор на контраразузнавателната служба АНБ, която е подобие на българския ДАНС. Оттогава в македонското общество се породиха съмнения дали Христовски отговаря на необходимите законови условия и документи, за да заеме тази важна позиция. Един от парливите въпроси е дали новият директор на македонските тайни служби може да е представил фалшив сертификат за владеене на английски език.

В интервю за македонската  медия "360 степени" на 24 октомври тази година, Боян Христовски заяви, че е положил изпит в Пловдив, защото това бил най-бързият начин да се сдобие с международно признат сертификат за познаване на английски език по системата TOEFL iBT. В допълнение обяснява, че само там е имало възможност за полагане. 

И от официално публикуваната биография на Боян Христовски става ясно, че е придобил сертификат за владеене на английски език по системата TOEFL Ibt. Отбелязано е още, че е издържал изпита със 75 точки на 26. 03. 2022 година в Language School Julia Cо.LTD, Пловдив, България.

Faktor.bg извърши проверка, за да установи дали наистина в Пловдив съществува такова езиково училище, а също и дали то издава международно признат сертификат за TOEFL iBT.

b_hristovski-2.jpg

Част от официалната биография

Оказа се, че на посочените адреси в Пловдив такова езиково училище няма. Фирмата Julia Cо.LTD се е помещавала преди време там, но сега офисът  е затворен, работят онлайн. В разговор по телефона дамата, която отговаря на рекламирания от брошурата номер, посочи, че фирмата не издава сертификати за TOEFL и не организира обучение за придобиване на такъв сертификат. Жената не помни да са провеждали дори обучение по тази система преди време.
Освен това от проверка в интернет пространството става ясно, че не съществува официална интернет-страница или друга реклама на Language School Julia Cо.LTD както твърди Христовски. Открива се само страница във фейсбук на консултантска фирма с подобно име, която се занимава с посредничество при работа в чужбина, подготовка на документи, преводи и легализация. На рекламирания флаер на фирмата никъде обаче не се споменава, че извършва обучение и курсове по чужди езици, както и подготовка или провеждане на тестове по TOEFL.

Според проверка на Faktor.bg  в Пловдив не съществува сертифициран център за полагане и издаване на международно признат сертификат по TOEFL, а освен това в града и в списъка на учебните заведения в България не съществува и училище с име Language School Julia Cо.LTD

От тези проверки недвусмислено става ясно, че шефът на македонското контраразузнаване е представил фалшив документ с невярно съдържание,  за да стане директор на АНБ, а преди с такъв документ се е легитимирал и във факултета по сигурност.

Боян Христовски вероятно не само че не притежава международно признат сертификат за владеене на английски език, за да заеме поста директор, но и е извършил престъпление според Наказателния кодекс на Северна Македония. Подобен е случаят с друг гражданин на съседката. На 26.04.2024 година полицията от Велес повдига наказателно обвинение срещу лицето М.В. от Велес за извършено наказателно престъпление -  "употреба на документ с неистинно съдържание". Той се оказва, че също е придобил международно признат сертификат за познаване на английски език, издаден пак от училище за езици от Пловдив, България".

Случаят с Христовски поражда и куп други въпроси: Не е ясно защо директорът на AНБ е решил да вземе международен сертификат за английски език точно от България, след като в Северна Македония работят такива сертифицирани центрове - в Скопие, Тетово, а по-рано е действал и в Битоля. Обосновано ли е съмнението, че е имал основателни притеснения, че в родината си не може да получи легално такъв сертификат и затова е прибегнел до вариант да се сдобие  по нелегален начин с такъв документ, но от  България?

Аферата със съмнителната диплома за владеене на английски език на Боян Христовски  е удар не само по авторитета на службата  AБН, но и по авторитета на правителството в Северна Македония и на премиера Християн Мицкоски, който е и лидер на ВМРО-ДПМНЕ. Известно е, че Христовски е изключително близък до Мицкоски, който отдавна се е позиционирал като един от най-големите противници на България и на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Вицепремиерът Александър Николоски дори нарече българите нецивилизовани, но това поражда основателния въпрос, защо тогава търсят сертификати и дипломи от такъв нецивилизован народ като българския? Мицкоски и ДПМНЕ все още отказват да впишат българите в конституцията и блокират процеса на евроинтеграция на Северна Македония. В същото време за най-близките на премиера излизат непрекъснато скандални факти, че от години имат българско гражданство, фирми и бизнеси у нас. Сега вече ще се прочуят и с нелегални дипломи, с които висши държавни служители легитимират присъствието си във властта.

Но това явно е съвсем в духа на налаганата от години политика от ВМРО-ДПМНЕ – бутафорна история, бутафорни паметници, бутафорна евроинтеграция, а вече и бутафорни дипломи от омразната България. 

b_hristovski-1.jpg

Рекламния флаер на измислената пловдивска фирма, която провежда изпити по TOEFL.