Ново признание за Калина Иванова

Българката дизайнер стана член на Академията на филмовите изкуства и науки

Калина Иванов

Калина Иванов

Специално за „Factor.bg“ от Нася Кралевска

Още през 2016 г. дизайнерът на кино и телевизионни продукции Калина Иванов стана член на Академията на филмовите изкуства и науки с право на глас при определяне на удостоените с престижния „Оскар“ творци. 

Но на 22 юни т.г. Калина бе избрана на още по-авторитетна и влиятелна позиция в съответната Академия – в Борда на губернаторите в бранша дизайн на продукции. За първи път роден в България творец, създаващ цялостния дизайн на игрални филми и телевизионни сериали, достига до този най-висш ранг в прочутата Академия!

Впрочем това съвсем не е учудващо. Кариерата на Иванов като дизайнер спокойно може да се нарече „звездна“. Тя постоянно кръжи около „Оскар“. Първият нашумял филм, в който тя участва - „Мълчанието на агнетата“ получи пет награди „Оскар“. Следват кинопродукции, номинирани за високата награда, на които тя е дизайнер. Сред тях са популярните: „Мис Слънчице“, „Макс“, „Полтъргайст“ „Заешка дупка“, „Книгата на Хенри“, „Кафява захар“, „Дим“.   

 В продължение на години Калина Иванов работи с видния актьор Роберт Редфорд в изявите му на кино режисьор. Плод на това сътрудничество са дизайните на филмите му: „Куиз шоу“, „Човекът, който шепти на конете“, „Конспираторът“.  

Калина наскоро стана автор на дизайна на продукциите и на двата игрални филма, които известният актьор Джордж Клуни създаде като режисьор. Първият бе „Нежният бар“ (2021 г.). А вторият - „Момчетата в лодката“, – спортна драма за американския отбор по гребане, който се състезава за Златната купа на Лятната олимпиада в Берлин през 1936 г. Филмът ще бъде представен пред публика на връх Коледа тази година. 

През 2009 г. като дизайнер на продукцията на минисериала „Сиви градини“ (HBO) Калина Иванов бе удостоена с престижната награда „Еми“.

Телевизионният сериал „Лъвкрафт каунти“ (HBO) донесе през последните години ново признание за талантливата българка. За невероятния си фантастичен дизайн тя бе номинирана за втори път с Art Directors Guild Award. 

Списъкът с номинации и награди продължава.

Нетфликс сериалът „Седем секунди“, чийто дизайн Калина осъществи наскоро, също бе отличен с телевизионното отличие „Еми“.

В момента Калина е заета с дизайна на телевизионната серия „Пингвинът“, който разказва развитието на историята на най-големия враг на Батмен. Главен герой в него е актьорът Колин Феръл.

Дизайните на редица филми и сериали на Калина Иванов могат да се открият на страниците на списанията „Architectural Digest“, „Interiors“, „Perspective Magazine“, „People Magazine“.      

Иванов е съучредител на Колектива на дизайнерите на продукции в САЩ и участва в Борда на Софийския фестивал на независимите филми. 

Случи ми се да попитам Калина: „Как всъщност успя без наследствени връзки, капитал и каквито и да е други предимства - за които е известно, че помагат във филмовата индустрия, - да постигнеш толкова много успехи? И то като се има предвид, че малко на брой жени в Съединените щати работят в силно конкурентната област на дизайна.“
„Когато човек е емигрант и без връзки, единственото, на което може да разчита е на образованието си, на таланта си, на двете си ръце и на много, много труд. И на дълбоката вяра, че има какво да каже като творец. Аз никога не се отчаях, дори и в тежки моменти.“