Европа маха паметниците на окупатора Съветската армия, а в София ги ремонтират и възстановяват

Тече усилен ремонт

Тече усилен ремонт

Започнат е ремонт на паметника-костница на Съветската армия в столичния кв. „Лозенец”. Край монумента на окупатора на България е издигнато скеле, а строителни работници от началото на тази седмица извършват ремонтни дейности. За това сигнализира от страницата си във фейсбук Кристина Гачева.  Няма ясно дали Руското посолство, БСП, президентството, русофили или държавата финансират ремонта, както и дали има разрешение за това от столичното кметство. Монументът до бул. „Черни връх” формално и манипулативно е обявен за костница, въпреки, че под него не лежат кости на съветски войници, защото реално на територията на страната ни те нямат жертви, загинали при военни действия.

В началото на февруари тази година вандали, а напълно вероятно е ида са провокатори счупиха носовете на съветските войници. От Сдружение „Русофили” тогава поискаха по-строги присъди и ефективни действия от страна на държавата срещу подобни посегателства, без да се мотивират защо изпълнителната власт трябва да се ангажира с опазването на подобни паметници – символ на мракобесие и репресии.

Реално Българи остана единствената  държава от бившия Източен блок, която все още търпи на публични места паметници на окупатора Червената армия, наложила с кръв и терор в продължение на 45 години болшевишката идеология.  В България от години комунизмът със закон е обявен за престъпен, но символите му продължават да тровят нагло обществената среда. Инициативни комитети и политически партии отдавна предлагат тези монументи да бъдат преместени в Музея на тоталитаризма или Руското посолство да ги прибере в двора си, но управляващите отлагат дебата, разделящ нацията.

В навечерието на кметските избори миналата есен Йорданка Фандъково попитана за съдбата на паметниците на съветския окупатор в столицата обясни, че бъдещето им ще се решава с изменението на новите градоустройствени планове на районите. Преди месец пък Кремъл обяви, че ще води съдебни процеси за премахване на съветски паметници.