Защо Румен Радев не посети килията на отец Паисий в Хилендарския манастир – страх от сърби и руснаци ли го гони?

От години святото за българите място е превърнато в склад и зазидано от сърбите

Никола Григоров

Президентът Радев беше вчера в Атон, посети Зографския манастир, но явно познанията му по история са твърде оскъдни, за да знае, че там в Света гора, в Хилендарския манастир е килията на отец Паисий, в която той написа пробудилата националното ни самосъзнание "История Славенобългарска"!
А може би държавният глава знае за тази свята книга, но зависимостта му от Сърбия и Русия е прекалено голяма, за да посмее

да издигне глас срещу новото варварство на сърбите,

които зазидаха килията на великия български възрожденец и просветител Отец Паисий. От години килията вече е недостъпна за прекланящите му се българи, но за държавните ни мъже това явно не е от значение.
По тази гореща тема не си отвори устата и не си мръдна и малкото пръстче и премиерът Борисов, въпреки многобройните му "братски" прегръдки и целувки със сръбските управници.

Само това варварство, богохулство и кощунство на сърбите е предостатъчно, за да бъде спряна западната ни съседка да стане член на ЕС. Вина за тази скандална ситуация има и Българската православна църква, която също грозно мълчи по темата. Нейна отговорност е и един друг проблем – със съдействието на игумена на манастира, утре той може вече да не е български и да премине в ръцете на руснаците. Държавата и Църквата дават ли си сметка, че вече десетилетия наред в Зографския манастир с позволението на Синода се приемат руски монаси, а

целта е видима – българската светиня да премине в ръцете на Руската църква

Много са прецедентите от този тип, така че утре да не се изненадаме, ако „братушките” започнат да пропагандират, че „История Славенобърска” е писана в руски манастир, че те са ни върнали историята. 

Ще цитирам  впечатленията на Румен Желев при посещението му в светата обител:
"Монасите, които срещнахме в манастирския двор, вдигаха безпомощно рамене на въпроса ни къде са килията и параклисът на отец Паисий. Само един се извърна в движение и троснато вдигна ръка към югоизточния ъгъл на манастира. Черногорските ни гидове окончателно ни отказаха от последващи опити да търсим път към това свято българско място. Отдавна са били зазидани всички врати в близост до някогашното жилище на Паисий. А то и съседните килии отдавна са превърнати в склад за инструменти."