Екатерина Михайлова: Има консенсус, че този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор

Екатерина Михайлова

Екатерина Михайлова

"Иван Гешев е главен прокурор с пълни правомощия, защото президентът го освобождава с указ, по предложение на ВСС", заяви пред бТВ проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право.

По думите и, възможно е президентът да не издаде указ, а да върне процедурата във ВСС.

"Вторият път вече няма възможност президентът да решава, длъжен е да издаде указ", обясни тя.

Според нея "разумен срок" е около седмица.

"Големият проблем е, че не бива този ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор. Всички смятат, че той е компрометиран, но пък в 7-дневен срок те са длъжни да започнат процедура по нов избор. Затова бих се обърнала към народните представители-вече 2 години един конституционен орган е със състав с изтекъл мандат. Те биха могли да скъсят процедурата за избор на нов ВСС. Според промените, сега ще трябва да се избира изцяло нова квота и от съдебната и от прокурорската част. Но ще бъде много скандално, ако се остави този ВСС да избира нов главен прокурор", коментира тя.

"Въпросът за това трябва ли да бъде премахната фигурата на главния прокурор може би е в правомощията на ВНС. А и съществуват опасения да не възпроизведем 28 нови "гешевчета". Но нямам никакво съмнение, че част от правомощията на главния прокурор трябва да бъдат отнети", каза тя и припомни, че първоначалната идея е била прокуратурата да е към съда.