Евтим Костадинов: Потъпкан е Законът за досиетата, до дни ще обявим позиция на Комисията

Евтим Костадинов

Евтим Костадинов

Очаквахме това решение на ВАС, не сме изненадани, защото имаше индикации, че законът ще бъде потъпкан, а работата на Комисията по досиетата ограничена. Това обяви пред Faktor.bg председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Лаконичният му коментар е по повод огласеното днес решение на ВАС по тълкувателно дело 9/2019 г. от Общото събрание на ВАС, което заседава на 28 май 2021 г. Целта беше Темида да уеднакви противоречивата си съдебна практика по създаден от самия съд казус през последните 4 години.

Според ВАС „Комисията няма компетентност да се произнася с второ и последващи решения относно едно и също лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава“.

Пак според Общото събрание на ВАС „с публикуване на първото решение, с което се обявява принадлежност, обществеността е информирана и е постигната целта на закона“.

Костадинов отказа повече коментар по горещата тема, но обяви, че до дни ръководството на Комисията ще излезе със своя специална позиция.