Гешев: Ще поискам отвод на част от членовете на ВСС в четвъртък

Иван Гешев

Иван Гешев

"Това, което ще ви кажа днес е продължение и подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като "покушение срещу върховенството на закона". За мен това е атентат срещу разделението на властите, срещу върховенството на закона и правовата държава", заяви на специална пресконференция главният прокурор Иван Гешев.

"Това е началото на края на това, което българските граждани наричат "завладяна държава" или "олигархично-политическа мафия", края на тези, които българите наричат "политическа мафия", каза още той.

"Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни. Търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обасних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов", съобщи Иван Гешев. 

"Вълната от сигнали от това лице е публикувана първо в медиите. Това е за сметка на морала на хората, които ги правят тези неща.
Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейския парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията", продължи той. 

"Част от нещата, които няма да кажа сега, ще поискам да бъдат чути на заседанието на ВСС и ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които, може би, участват в покушението срещу съдебната власт затова ще поискам и част от заседанието да бъде закрито", съобщи Гешев.

Той заяви, че законът "Крум Зарков" за контрол над главния прокурор е противоконституционен и ще бъде отменен от Конституционния съд.

Според него всевластието на главния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и защитава някой.

Той повтори хронологията на така наречения от него "заговор срещу държавата".

"Всичко започна с намеците, че в името на спокойствието и семейството, може би трябва да стана посланик или да участвам в политически проект. Може би в ГЕРБ. След това заявих в Украйна, че ако Путин дойде в България трябва да го предадем на Международния наказателен съд. Една от версиите, която чувам, че зад атентата, целящ убийството ми, е възможно да стоят интереси на Русия. След това се случи опита за убийство срещу мен. Причините няма да коментирам", добави Гешев. 

Очаквайте още информация!