Гранични полицаи на разпит за катастрофата с мигранти в Бургас: Искат да ни изкарат виновни


В Бургас продължава делото за загиналите полицаи, които бяха прегазени от автобус с мигранти на кръстовище в центъра на града. Фаталната катастрофа стана рано сутринта на 25 август 2022 г. Днес бяха разпитани граничните полицаи , преследвани автобуса - убиец от село Крушевец до Бургас.

В 4.30 сутринта на 25 август 2022 г. граничните полицаи подават стоп палка на бял, раздрънкан автобус в село Крушевец. Той обаче не спира и започва преследване. Това разказа в съдебната зала Пламен Томов, граничен полицай в група "Охрана на държавна граница" ГПУ-Бургас: "На 25 август около 4:30 получих сигнал от дежурния в ГПУ, че на подаден сигнал със стоп палка от колеги в село Крушевец, че автобус - бял на цвят, не е спрял на подадения сигнал. Отправихме се към с. Маринка. Информацията беше, че автобусът е бял с надписи , очукан, раздрънкан. Това беше информация от дежурния. Преминаваме през село Маринка, и на около километър в посока Крушевец, виждам фарове и се разминаваме с него. При което казвам на колегата: "Мисля че това е въпросният автобус", въртим и тръгваме след него. Последваме го. Поради причината, че е се движи с доста висока скорост, нашата маневра, отне време за нас, за да тръгнем след него. На излизане от Маринка, на легналите полицаи, той просто прелетя. В един момент го загубихме. Понеже има разклон за Твърдица около центъра, сигнализирах колегите от местността Пода. Карахме с относително висока скорост, над 100 км/ч . С въпросния автобус държахме 100 м. дистанция, не можах да го настигна. Пускам звукова и светлинна сигнализация, но не отреагира на сигналите. При опита да мина в лява или дясна лента той влизаше в моята лента, с цел да ни изхвърли в канавката. От КПП Пода също се включи екип. Не видях сблъсъка. Само го чух", разказа граничният полицай.

Колегата му Коста Димитров заяви за БГНЕС: „ Искат да ни накарат виновни! Нашата работа ние сме си я свършили, както трябва. Каквото е трябвало сме го направили! Откъде да знам какво има в автобуса? Нямахме никаква информация!"

Преследването продължава от друг екип гранични полиция, но опитите да се спре автобусът остават безуспешни. Така се стига до фаталния сблъсък с патрулната кола в центъра на Бургас, която се опитва да направи блокада на пътя. Там на място загиват полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.

Днес бяха разпитани като свидетели и пожарникарите, притекли се на помощ: „Това, което видяхме, е сблъсъка на патрулен автомобил с автобуса, и се опитвахме да ги спасим максимално бързо", заяви Даниел Зафиров, командир на екип към противопожарна служба

Подсъдимият сириец Омар Аднан се извини в залата на родителите на загиналите полицаи, каза че съжалява и не е причинил смъртта им умишлено, съобщава  БГНЕС