НС прие закон за защита на лицата, подаващи сигнали

Парламентът прие Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Той е приет на първо четене, след като бе единствения от законите, необходими по Плана за възстановяване и устойчивост, който депутатите са отхвърляли.

Законопроектът е с вносители ГЕРБ-СДС. В края на декември на първо четене бяха отхвърлени текстовете на "Демократична България" и на Министерски съвет. Мотивите на мнозинството тогава бяха, че законопроектът има нужда от допълнително прецизиране.

Снощи на правна комисия депутатите приеха новия текст на първо четене. Той бе подкрепен с 20 гласа в ресорната комисия. Основната разлика между този на ГЕРБ и отхвърлените два е, че той предлага със сигналите да се занимава Комисията за защита на личните данни, а не антикорупционната комисия, позната като КПКОНПИ.

Ще бъда благодарен, ако вносителите обяснят защо най-естествения като централен орган за подаване и обработване на сигнали и който ще бъде сезиран да вземе отношение по тези сигнали, не им харесва да бъде този орган. те дълго време са търсили кой да бъде - имало е идеи да бъде омбудсманът, който няма такива функции, предлагали са и на други комисии, каза Милен Матеев от "Продължаваме промяната". Той заяви, че текстът е 99% процента същия като предишните два, както и че от "Промяната" ще направят предложения за промени между първо и второ четене.

Законопроектът бе приет със 143 гласа "за" и шестима въздържали се от ГЕРБ-СДС и БСП, съобщава "24 часа".

Шефът на правната комисия Радомир Чолаков пък предложи срокът между първо и второ четене да бъде съкратен на три дни, което също бе прието.