НС решава за получаване на гражданство срещу краткотрайни инвестиции


Парламентът решава дали да се дава българско гражданство на чужденци срещу краткотрайни инвестиции. Промените в закона ще бъдат обсъдени на второ четене.

Това са чужди лица,  които са получили разрешение за постоянно пребиваване в нашата страна на основание, че са вложили над 1 милион лева в акции на български дружества, облигации и съкровищни бонове или са увеличили тази инвестиция до 2 милиона лева. В първия случай те досега можеха да получат български паспорт след пет години пребиваване в България, а ако се увеличили вложението си до два милиона лева, можеха да кандидатстват за паспорт и след една година. 

В закона остава възможността за получаване на българско гражданство от инвеститори с трайни инвестиции, които са сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите със сертификат клас "А" или "Б", както и за приоритетен инвестиционен проект.

Депутатите ще гласуват на второ четене промени в Закона за чужденците. Предвижда се студентите граждани на трети държави, които завършват образованието си в Република България, да могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия с цел издаване на виза за дългосрочно пребиваване.