ВСС обсъжда второто искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор


Висшият съдебен съвет ще обсъжда допустимостта на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. То е внесено от четирима от шестимата членове на прокурорската колегия, които се подписаха под първото искане и което вече беше допуснато за дебат по същество.

"Ясно е какъв е политическият боклук в НС, съдейки от изявленията на някои т.нар. политици, и е време да бъде изметен този, както казах, политически боклук", каза по време на 40- минутното си изявление на 15 май главният прокурор Иван Гешев. То беше първото след взрива до автомобила му на пътя Самоков- София. В него обвинител №1 обяви, че е в ход план за неговото отстраняване, зад който стоели заместникът му Борислав Сарафов и експремиерът Бойко Борисов, припомня БНР.

По това време беше факт първото искане на шестима съдебни кадровици за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор заради намеса му в разследването на взрива от 1 май. Изразът "политически боклук",  повторен няколко пъти от Иван Гешев,  мотивира четирима от тях да внесат второто искане - този път за уронване престижа на съдебната власт:

"Някои приемат, че тези заплахи за т.нар. политически боклук говорят за това, че има дела, които умишлено се държат "на трупчета". Това бяха внушения, които не смятам, че е редно един магистрат в своя изказ и своите публични действия да допуска", обясни пред „Хоризонт“ един от вносителите Огнян Дамянов.

В становище към искането, което определя като недопустимо,  Иван Гешев  обяснява, че с израза "политически боклук" е изразил "лично мнение", а и той бил широко популярен в обществото.