Зарков брани Радев: Промените в конституцията са конюнктурни - спрямо взаимоотношенията с президента

Крум Зарков

Крум Зарков


"Планираните промени в конституцията са конюнктурни - спрямо взаимоотношенията със сегашния президент. Тези промени са в интерес на част от сглобката", заяви пред БНТ бившият министър на правосъдието и настоящ президентски съветник Крум Зарков.

По думите му балансът между властите е от ключово значение.

"Министерският съвет има все по-малко и по-малко значение. В некоалицията се води непрекъсната канадска борба, която се печели обикновено от Борисов и Пеевски, изземват предната сцена. Реформата в съдебната власт отпада от дневния ред и се замества от теми кога ще е националният ни празник, колко мандата ще имат кметовете. Това пречи да се говори за малките, но съществени промени, които ще допринесат да имаме качествена правосъдна система", допълни Крум Зарков.

Той заяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат със 120 депутати и биха могли да осъществят много реформи и без ДПС и Делян Пеевски, но явно са "сглобка за да има са нужни трима"

Зарков засегна и темата за службите и изгонването на руските свещеници от България, като попита как тези хора биха могли да шпионират без участието на българи, тъй като те сами по себе си нямат достъп до чувствителна информация. Бившият правосъден министър попита защо няма арести на български граждани и обвинения за държавна измяна и колко от изгонените служители на руското посолство са се оказали агенти и с кого са работели.