Нагъл кмет за скъпите коли: Щом данъкоплатците са ни избрали, значи са съгласни

Въобще не смятам, че е неморално, казва кметът на Балчик Николай Ангелов, който е рекордьор с луксозно БМВ за 150 000 лева с мощност от над 310 конски сили

Кметове на малки общини са се обзавели с луксозни служебни автомобили за по над 100 000 лв., показва разследване на Нова тв, което ще бъде излъчено в пълен размер в неделя. То е направено на базата на справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки през последните 4 години. "Разследването не е правено на партиен признак, а следва списъка на агенцията", казва авторът му Васил Иванов.

Рекордьор по цена на служебен автомобил е кметът на община Балчик Николай Ангелов, кандидат за трети мандат, който се вози в луксозно БМВ за 150 000 лева с мощност от над 310 конски сили. Поръчката е направена по точно определени спецификации, на които отговаря само един модел на престижната германска марка.

"Въобще не смятам, че е неморално", казва Николай Ангелов пред Нова тв. На въпрос "Защо в спецификациите в обществената поръчка е заложена екстра "Многофункционален кожен волан с възможност за смяна на скоростите?", Ангелов отговаря така: "Защото дава възможност за по-добра динамика."

А защо на кмета на Балчик му трябва кола с мощност над 310 конски сили? "Защото така сме решили", отговаря кметът, според когото луксозната кола "говори добре" за общината.

Според Ангелов автомобилът бил много полезен при воденето на преговори и внушавал респект, иначе нямало да го допускат до някои паркинги.

Кметът на Созопол е с автомобил за 110 хил. лв., на Девня - с джип за 110 хил. лв. Кметът на Хитрино се придвижва с автомобил за 110 000 лева, кметът на Върбица – с кола за 100 000, на община Руен - за 110 000 лева, а на община Венец - 139 000 лева.

27-годишният кмет на община Никола Козлево си купува служебен автомобил „само” за 50 000 лева, на Исперих – за 70 000, на Каолиново – за 70 000 лева.

Данъкоплатците купуват на кмета на Девня джип за 110 000 лева.

За сведение: по света може да видите кмета на Лондон Борис Джонсън да кара колело в компанията на актьора и ексгубернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер. Може да го видите на колело и с бившия кмет на Джакарта и настоящ президент на Индониезия Джоко Уидодо.

Кметът на Лондон Борис Джонсът може да бъде видян също да пътува и с метро, кметът на Рим Игнацио Марино - с колелото му, а на Мадрид Ана Ботела – в автобуса.