Общински съветници предлагат Димитровград да вземе ПСА, кметът не го иска

Дебатите около Паметника на съветската армия в столицата се пренесоха и в Димитровград. Общинските съветници от "Алтернатива на гражданите" предлагат Музеят на социалистическото изкуство и паметникът от София да бъдат преместени в този град , като част от общ художествен и архитектурен ансамбъл с произведения на монументалното изкуство от епохата на социализма.

Декларацията е изпратена до Народното събрание, министър-председателя и областния управител на София. "Алтернатива на гражданите " настояват този документ да бъде гласуван на редовното заседание на общинския съвет в четвъртък.

Общинският съветник Иван Евлогиев, цитиран от БНР, коментира:

"Паметникът на съветската армия би се вписал съвсем естествено в екстериора на Димитровград, тъй като самият Димитровград е един архитектурен паметник от времето на социализма и ние не трябва да разглеждаме паметниците като политически въпрос".

По думите на кмета на Димитровград Иво Димов към този момент Димитровград няма да приеме Паметника на съветската армия.

"Паметник на разединението, който аз не искам да дойде в Димитровград. който град е символ на обединението. Знаете как е построен Димитровград - с пожертвователен труд на хора от цялата страна, така че отново казвам към този момент тази тема не е на дневен ред".