Огнен ад в Италия: Затварят летища, евакуират жители и туристи

Пътуващите са предупредени за опасност от горски пожари

Изпепеляващите горещини в Италия доведоха до затварянето на редица летища в страната и евакуация на местни жители и туристи. Пътуващите са предупредени за опасност от горски пожари на популярния остров Сицилия, съобщава специализираният сайт SchengenVisaInfo.com.

Горските пожари на остров Сицилия се разраснаха заради силните ветрове, застрашавайки живота на жителите и почиващите в региона. Освен това през последните седмици много летища в региона бяха затворени заради огнените стихии, бушуващи в непосредствена близост до аерогарите.

Летище Палермо беше затворено в началото на миналата седмица, след като три села в околностите бяха обхванати от горски пожари.

Огънят нанесе щети и на сградата на терминала на летище Катания, поради което то също бе частично затворено. Наред с всичко друго, властите се опасяват от огромните икономически загуби за туризма.

Отбелязва се, че това лято на острова бяха отчетени рекордно високи температури. Преди броени дни в Катания бяха отчетени 47,6 градуса по Целзий.

Местни медии съобщават, че пожарникарите са успели да потушат големи огнища на горски пожари, но пламъците около градовете Палермо, Месина и Катания бушуваха в продължение на много дни.

Трима души загинаха в този район поради невъзможност за евакуация. Значителни са и материалните щети. В Палермо огънят обхвана църква от XV век. Според местните власти горските пожари са причинили щети за 260 милиона евро.

"Хората не могат да дишат – толкова много е замърсен и горещ въздухът, принудени са да излизат навън, защото къщите им горят“, разказва един от местните жители, цитира "Фокус".