Никой не смее да запита - колко живи пари са влезли в България от Европа, колко - от Евразия, и колко са изтекли в Москва

Ако не скъсаме пъпната връв със съветската империя, или се връщаме в евразийското безвремие, или оставаме ничия земя

Огнян Минчев

Огнян Минчев

"Вече три десетилетия политици и наблюдатели предупреждават, че ако не скъсаме пъпната връв със съветската империя, или ще бъдем всмукани обратно в евразийското безвремие или ще останем ничия земя между Изтока и Запада. Голямата битка бе за присъединяването към институциите на Запада. Тя бе спечелена, но се оказа недостатъчна. Просто защото институциите поддържат социални реалности". Това написа във Фейсбука си политологът Огнян Минчев. 

"Постсъветският олигархичен модел на контрол върху енергетиката, корупцията и "дълбоката държава" в България оцеля и започна отново да набира сили с възвръщането на Москва като инвазивна международна сила. Битката се води за всяко ъгълче на общественото съзнание, което трябва да повярва, че Европа е бедност и нещастие, а Евразия - светло бъдеще. Агресивната пропаганда разчита на факта, че вече 3-4 поколения българи след 1989-та не знаят и няма откъде да научат истината за миналото и настоящето на Русия. Така свободата става робство, войната - мир, а черното - бяло. Еврото става пъклен заговор срещу България... И никой не смее да запита - колко живи пари са влезли в България през последните две десетилетия от Европа и колко - от Евразия. И колко пари са изтекли към Москва през монополните цени на Газпром и Лукоил. И парите не са всичко", коментира политологът.