800 воини от „Азов“ все още са в руски плен, освободените се нуждаят от дълго лечение

В плен остават и бременни жени, без медицинска помощ

В руски плен все още остават 800 военнослужещи от полка "Азов", сред които има 40 жени – някои от тях са бременни. Това съобщи агенция Униан с позоваване на Олга Кравченко - шеф на отдела за работа с пленниците и техните семейства в патронажната служба ва "Азов".

"При почти 90% от пленниците, които бяха освободени, видяхме краен стадий на анорексия, морално и психологическо изтощение в такава степен, че просто бяхме шокирани. Раните – стари поражения от шрапнели и огнестрелни оръжия, са тежко запуснати. Не е проведено необходимото лечение нито в „Азовстал“, нито докато са били в плен. Всички шрапнели, които е трябвало да бъдат извадени оперативно, са останали в телата на момчетата и момичетата.“ – отбеляза Кравченко.

Сега освободените бойци са насочени към здравни заведения.

"Работим върху диагностиката. Има много скрити заболявания. Никой от бойците, които се върнаха, не си е у дома, защото абсолютно всички се нуждаят от лечение." – подчерта Кравченко.

По думите й, бременните жени, които са плен, не получават медицинска помощ и е необходимо да бъдат преместени на територия, контролирана от Украйна.

Освен това в руски плен има и хора в по-напреднала възраст, които са с хронични заболявания.

"Има голяма разлика в състоянието на освободените при първата размяна преди 3 месеца и при сегашната, втората. Мисията на ООН и Червеният кръст трябва да имат достъп до нашите пленници, но нямат, защото другата страна не ги допуска." – подчерта Кравченко.

По думите й, в момента е невъзможно завърналите се от плен да бъдат разпитани заради тежкото им психологическо състояние, сега „можем само да ги слушаме какво казват“.

„Запасете се с търпение – когато има възможност, ще ги разпитаме. (…) Но за съжаление не сега, не в близко време." – каза още Кравченко.

Превод Faktor.bg