Окупаторите на десния бряг на Днепър са готови да се предадат

Въпросът се обсъжда от украинското командване

Снимка: архив

Снимка: архив

Подразделения на руските окупатори, които са блокирани на десния бряг на река Днепър в Херсонска област, са готови да се предадат и търсят контакт с украинските военни, предаде агенция Униан с позоваване на пресцентъра на оперативното командване “Юг“.

Наталья Гуменюк сказала в эфире телеканала "Эспрессо".

"Продължаваме настъплението и това движение е достатъчно убедително. Става дума не само за географското изместване на вражеските позиции, но и за психологическия ефект. Вражеските подразделения, започвайки престрояване, търсят възможности за контакт с нашите подразделения, за да проведат т. нар. преговори по условията, при които да предадат оръжията си и да преминат под егидата на международното хуманитарно права. Те осъзнават, че са блокирани между брега на Днепър и нашите сили." – поясни пресаташето на южното командване Наталия Гуменюк.

По думите й, руските военни търсят начин да запазят живота си.

"Сега се разглежда този въпрос. Защото има разбиране за военната стратегия, която предполага подобни мерки. Те са готови да преминат под егидата на международното хуманитарно право, тоест да попълнят обменния фонд." – допълва тя.

Превод Faktor.bg