Олександър Усик нокаутира претендента Дюбоа и запази титлите си в тежката категория

„Посвещавам този бой на Украйна и на ВСУ!“

Ликуващият Олександър Усик, снимка: EPA/БГНЕС

Ликуващият Олександър Усик, снимка: EPA/БГНЕС

Олександър Усик се наложи над Даниел Дюбоа, нокаутирайки съперника в деветия рунд. По този начин той запази поясите на WBO, IBF и WBA, които прди това защити срещу Антъни Джошуа. Мачът се състоя снощи в зала "Тачински Арена" в полския град Вроцлав, съобщи БГНЕС.  

Но Усик трябваше да се мобилизира в мача си с Дюбоа, след като получи удар, който съдията на срещата окачестви като нанесен под пояса. Украинският шампион контролираше събитията в началото на сблъсъка, миксирайки играта си, за да хваща неподготвен британеца и да печели откриващите рундове. Но мачът придоби по-различна насока в петия рунд, когато Дюбоа удари по-ниско Усик, а реферът отсъди ситуацията като неволен удар под пояса. Украинецът получи пълни пет минути, за да се възстанови, но очевидно изпитваше сериозен дискомфорт.

Дюбоа може и да не получи нокдаун за действията си, но при подновяването на боя продължи с атаките в тялото на шампиона. Усик бе ранен, но намери себе си отново и удари британеца със страхотно ляво кроше. Последваха бързи комбинации, като ударите попаднаха високо по главата на Дюбоа и той в крайна сметка бе свален на пода в края на осмия рунд. В деветия, победата на Усик бе узаконена, след като Дюбоа падна на коляно и съдията прекрати мача.

„Посвещавам този бой на Украйна и на ВСУ!“ – каза след мача Усик, цитиран от Униан.   

"Чувствам се добре. Благодаря на екипа ми, семейството ми, моите деца. Признателен съм на страната ми и цялата украинска армия. Благодаря Ви толкова много. Боксът е тежък спорт, но аз съм велик. Това е боксът, обичам го. Уважавам съперника ми, но това е бокс, а не балет. Това е спорт за крале." - сподели украинският боксьор.

Усик, който постигна баланс 21-0 (14 с нокаут), притежава три от четирите колана в тежка категория и вече е насочил фокуса си върху последния - този на WBC, който е притежание на Тайсън Фюри.

"Готов съм. В следващия си мач съм готов за мач с Тайсън Фюри. Нямам търпение да видя децата си, да се върна у дома. Липсва ми моето семейство. Тренирам от години, малко съм уморен. Сега ще си почина, ще се наспя и ще се наям. Ще пийна газирана вода." - каза още шампионът.

Дюбоа, който показа на какво е способен, но в крайна сметка загуби за втори път в професионалната си кариера след поражението от Джо Джойс през 2020 и е вече с баланс 19-2 (18 с нокаут), настоя, че не е ударил под пояса Усик, а вместо това е трябвало да получи нокдаун, или дори нокаут, предвид това колко дълго време съперникът му не е могъл да продължи срещата. "Не смятам, че това бе удар под пояса. Лишиха ме от победа. Това бе успех тази вечер. Но аз ще се върна." - заяви британецът след срещата. От екипа му вече обявиха, че ще обжалват случилото се в петия рунд, настоявайки, че реферът е направил грешка, като е дал близо четири минути на Усик да се възстанови след получения удар. /БГНЕС