Екатерина Михайлова: За датата на националния празник трябва да има високо съгласие

Служебното правителство изобщо трбява да отпадне

Проф. Екатерина Михайлова

Проф. Екатерина Михайлова

Много е трудно решението за датата на националния празник, за един национален символ трябва да има високо съгласие. Това заяви пред бТВ конституционалистът проф. Екатерина Михайлова  във връзка с предложената от ПП-ДБ промяна в конституцията вместо датата 3 март за национален празник да бъде определен 24 май.

Проф. Михайлова коментира, че 3 март е спорен, но не се наема да каже коя да бъде датата. Тя посочи, че сред възможностите, които се обсъждат в публичното пространство, е пропусната датата 16 април, на която е приета Търновската конституция. Напомняме, в центъра на дискусиите са 6 септември – българското Съединение, и 22 септември – Денят на независимостта.

Тя отбеляза, че никога досега националният ни празник не е бил регламентиран чрез основния закон на страната.

Като член на експертният съвет за промените в конституцията, тя заяви, че от експертите ще се очаква да посочват къде са рисковете, а самите текстове за промените ще бъдат изработвани от депутатите.

По думите й, има съгласие, че институцията на служебното правителство не може да остане в досегашния си вид, но има различия по това какви промени трябва да се предприемат. Тя отново изрази позиция, че служебното правителство изобщо трябва да отпадне като институция от държавното ни устройство – нещата трябва да се доведат докрай.

Според нея в правомощията на главния прокурор трябва да остане надзорът за законност, който той упражнява.