Орце Камчев - тъмно петно върху лицето на България

Орце Камчев, Северна Македония, Черния списък на САЩ, санкции, Красимир Каракачанов, ВМРО-ДПМН Мицкоски,, Груевски, почетен консул на България

Орце Камчев, Северна Македония, Черния списък на САЩ, санкции, Красимир Каракачанов, ВМРО-ДПМН Мицкоски,, Груевски, почетен консул на България

Решението на Министерсвото на финансиите на САЩ  да постави в списъка със санкции най-богатия македонски бизнесмен Камчев отвори много въпроси - не само в Северна Македония, но в България, която е член на ЕС. Според  Вашингтон Йордан Орце Камчев е сред лицата, 

подкопаващи и заплашващи стабилността на Западните Балкани

чрез корупция. От съобщението на Американската служба за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ става още ясно, че активите му са замразени. Според тях той е „злоупотребил с положението си и е участвал в корупционни дейности, пране на пари и други престъпления още от началото на 2000-та година“.   

Тази новина стигна бързо до България, защото  през 2019 г. тогавашният министър на външните работи Екатерина Захариева отправи предложение до македонското правителство  Йордан Камчев 

да стане почетен консул на България в Охрид

Тази идея бе отхвърлена от правителството на Зоран Заев заради започнало по това  време разследване в Северна Македония за пране на пари, злоупотреба със служебно положение, контрабанда, укриване на доходи и организиране на престъпна група. Неофициално тогава се твърдеше, че зад идеята на Камчев да стане почетен консул на България в Северна Македония стоят тогавашните министри на външните работи и на отбраната Екатерина Захариева и Красимир Каракачов.

Йордан или както е по известен Орце Камчев, когото влиятелното списание „Форбс“ определи преди време като най-богатия македонец, се призна за виновен и по делото „Империя“, което е за злоупотреба със служебно положение. Орце Камчев е известен като касиера, през който минават подкупите към бившия премиер на Македония Никола Груевски  и неговия братовчед и бивш шеф на македонското контраразузнаване Сашо Миялков.  Камчеви и Миялкови са приятелски семейства, които държат властта си в югозападната ни съседка до началото на 2017-та година .

Неотдавна в Северна Македония завърши делото „Рекет“, свързано с даването на подкуп от 8 млн. евро, поискани от Орце Камчев. Всичко започва през 2018 г. когато тогавашният ръководител на специалната прокуратура Катица Янева открива разследване срещу Орце, заради което той е арестуван. Веднага след това при Камчев идват двама посредници – шоуменът Боян Йовановски, известен като Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец.  Те предлагат на Камчев да спрат делото срещу него, като това ще му струва 8 млн. евро подкуп, които те ще дадат на Катица Янева, след което всичко ще бъде забравено. Записи на техните разговори и уговорки обаче излизат в италиански вестник „La Verita“, които е с неясно финансиране, но се предполага, че зад него стоят капиталите на бившия премиер на Македония Никола Груевски, който през 2018-та година избяга с помощта на унгарските служби в Будапеща. Веднага след разкритието Катица Янева е свалена от поста. Лесно проверим факт е че 

Красимир Каракачанов защитава Орце Камчев 

по време на аферата РЕКЕТ в интервю за македонския про-руски сайт ИНФОМАКС по тяхно искане.  Интерсното е как про-руският сайт ИНФОМАКС, известен със своята антибългарска риторика и Красимир Каракачанов са обединени в защитата на Орце Камчев. А пък Бранко Геровски (собственик и главен редактор на ПЛУСИНФО) обявява че записите от аферата РЕКЕТ са получени от служба на съседна приятелска страна, намеквайки за България. Междувременно става ясно, че вместо 8 млн. евро  посредниците са получили от Камчев и съпругата му Ана само 1.5 млн. евро.

През 2020 г. Катица Янева и шоуменът Боян Йовановски са осъдени на 7 и 9 години затвор. Делото, което е било заведено от Катица Янева, е наречено „Империя“ и е за организирана престъпна група, която се е занимавала с пране на пари чрез фирми в Северна Македония и офшорни компании по света и е вършела измами и злоупотреби със служебно положение. Със свалянето на Янева, беше спряна борбата с корупцията, а вниманието от Камчев изместено към нея.              

През 2020 г. Камчев беше осъден за пране на пари в аферата „Парцели от Водно“. Купувал е терени във „Водно” с пари от бившият премиер Никола Груевски, които били дарения на неговата партия. За тази цел се твърди, че от бюджета на ДПМНЕ  са били изтегелени  1,383 милиона евро, с които са купени 11 хиляди квадрата земя в реномирания район в Скопие. От американското ведомство допълват, че тези престъпления са извършвани от 2000 г. насам. 

По друго обвинение Камчев се призна за виновен, като беше обвинен за участие в престъпна група, измами, пране на пари и други тежки бизнес нарушения.   

orce_samsonenko.jpg

Орце в компанията на руския олигарх Самсоненко


В политически план 

Случаят „Камчев“ в България буди интерес,  

заради факта, че председателят  на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ  Христиан Мицкоски лично признава, че е бил финансиран от него. Мицкоски,  през последната една година денонощно плаши съгражданите  с "Бугарски диктат", "Бугарски фашизам" и "Бугарското негиране на идентитетот". Това според властите в САЩ се възприема като основната пречка и заплаха Северна Македония да се превърне в най-опасното място на Западните Балкани, по-нестабилна дори от Косово и Босна и Херцеговина. Мицкоски накара депутатите от партията си  да подпишат пред нотариус клетва, че няма да подкрепят промените в македонската конституция, касаещи вписването на местните българи, което е ключовото условие за започване на преговори за членство на югозападната ни съседка в ЕС. 

Познаващите процесите в Северна Македония си спомнят, че през лятото на 2021 година бе разпространен аудио-запис, който свидетелства, че Мицкоски е получавал пари директно от Орце Камчев. От него става ясно ,  че Мицкоски сам съобщава, че Камчев е плащал всички сметки на най-върлия политически противник на България - ВМРО-ДПМНЕ, дори и парите за кабелната телевизия в партийната централа в Скопие. От записа още става ясно, че  Мицкоски няма никога да забрави стореното от Камчев, и ще се бори със зъби и нокти той да не бъде осъден. Веднага след представянето на решението на Министерството на финансите на САЩ посланичката на Вашингтон  в югозападната ни съседка. "Министерството на финансите постави бизнесмена Орце Камчев в черен списък за корупция, подкупи, пране на пари и други престъпления. Тези санкции , както уточни тя,  засягат не само притежанията и собствеността на Камчев, но и негови бизнес партньори, а САЩ ще продължат да посочват корумпираните лица, които подкопават върховенството на закона и стабилността на съседна Северна Македония. Агелер добави, че „корупцията има последствия“. Нещо повече заместник-секретарят на министерството в дирекцията за борба с тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън даде още по-шокиращи сведения, добавяйки: "Камчев злоупотреби с позициите си с участието си в корупционни действия, за сметка на демократичните институции и гражданите на Република Северна Македония". И именно в него се съдържа истината за 

зловещата роля на Орце Камчев и блокирането на евроинтеграцията

на югозападната ни съседка.

Можем да си представим в каква конфузна ситуация щеше изпадне днес България, ако Камчев беше станал преди години неин почетен консул. Макар и с ограничен дипломатически имунитет, това щеше да му помогне във вътрешен план да избегне затвора, а в международен план щеше да е петно за българската дипломация и най-висшия ни политически елит. Именно от там тръгнаха и проблеми с македонското правителство на Зоран Заев, от което пострадаха отношенията между България и Северна Македония, а страната ни изгуби лидерската си роля в Западните Балкани, заради безкрайните исторически спорове. Но добрата новина е, че през 2022 г  Орце Камчев бе осъден по делото „Терени във Водно“ (Водно е най престижният район на Скопие). 

Все пак българската връзка трябва да бъде бъде проучена и разследвана днес, след вкарването на Камчев в черния списък на властите на САЩ. В края на 2005 г. той и цялото му семейство получават български паспорти само за 5 работни дни между Коледа и Нова Година. Камчев, според македонски медии, е подпомагал клубовете на българите в Македония и по специално „Иван Михайлов“ от Битоля, предоставяйки им офиси в сградата на Стопанска Банка-Битоля. Интересен цитат от протекли записи с Камчев, е че той  демонстрира чувство на силно влияние в България и чрез която ще удря Македония: "Ќе пуштам од Бугарија како Ким Јонг. Па тепајте се во Македонија. И ќе иде се у п…у матер. И ќе дојде Мицкоски. И шо праиме после? Треба крв до колена? Не се научија дека 30 години најпаметни Љупчо и Бранко испаднаа и после седнаа се договорија, така беше?"

В този контекст, би могло да се анализира и идеята за вписването на македонските българи в конституцията на РС Македония. Запознантите с този въпрос си спомнят, че през 2001 година по време на подписването на  Охридското споразумение, България отказва искането на тогавашна Република Македония вписването на макадонските българи в тяхната конституция. От изявление на външния министър на РС Македония, Буяр Османи става ясно, че за първи път, за разрешаване на проблемите с Р. България чрез вписване на македонските българи в конституцията е разбран от висок функционер на ВМРО-ДПМНЕ. От тук идва и логичният въпрос - чия е идеята за вписване на македонските българи, която произлиза от срещата на 22.07.2021 година между лидера на ГДУ Петър Колев и вече бившия служебен министър на външните работи Светлан Стоев на Р. България - служебен министър, или всъщност е свързана с ВМРО-ДПМНЕ и българската връзка на Орце Камчев? Действано е с цел, но всичко е описано в част от цитата от записа на Орце Камчев: "И ќе дојде Мицкоски". 

Камчев и бизнеса му в България

Орце Камчев има фамилни връзки с България още от  живковския комунизъм. Създава ги през 70-те години баща му Илия, който е роден в село до град Кавадарци. Баща му  е икономист и кадър на югославските специални служби. Работил е в сферата на външната търговия, и е бил на ръководни позиции в „Македония Кооп", която открива свое търговско представителството в София, а Илия Камчев става негов ръководител. След падането на Берлинската стена и Живков от власт, и малко преди Македония да излезе от Титова Югославия през 1990 г., Илия заедно със сина си Орце започват много сериозен бизнес с частната „Орка холдинг“. В компанията им влизат болница „Систина Ачибадем“, „Стопанска банка – Битоля“, най-големият земеделски комплекс „Пелагония“, строителната компания „Бетон-Щип“, хотел „Ибис“, както и  някои медии. В България по време на участието на Патриотите в изпълнителната власт Камчеви регистрират „КАМИЛ-РМ" ЕООД, като  фирмата им купува три апартамента: два са в Банско и в с. Лозенец, а третият е на столичния бул. „Жолио Кюри“. На този адрес е регистрирана и българската фирма на Камчеви. И трите имота са купени с кредити от български банки, като заемите са изплатени много бързо след получаването им. Орце Камчев бързо разраства бизнеса си в България, в които влиза веригата магазини „КАМ-маркет“, а също се твърди, че и едни от най-добрите болници у нас - „Сити Клиник” и „Токуда“, имат връзка с групата „Ачибадем”. Преди един месец от македонски медии съобщиха, че руският бизнесмен Сергей Самсоненко се е преборил  за престижната сграда Офицерски дом и хотела на площада в Скопие, чрез  българско-швайцарска фирма. Става дума за българската фирма КАМИЛ, която е собственост на дружество от Лугано- Швайцария, на което краен собственик е Орце Камчев.

САЩ още през април 2022 г. постави в черния списък „Магнитски” Никола Груевски, фирмата, която върти в Унгария, както и неговия братовчед Сашо Миялков. Мотивът на САЩ е „Груевски и Миялков са замесени в много сериозна корупция и със своите действия са нарушили правовия ред, демократичните институции и обществените процеси".

Българските граждани заслужават отговори и на въпросите:

1. Красимир Каракачанов ползва ли връзките си с бившия военен министър Бойко Ноев, чрез кого да наложи идеята за вписване на македонските българи при президента Румен Радев?

2. Двойният гражданин Ванчо Янакиевски агент ли е на УДБА, под кодово име ЗОРКА и дали е един от учредителите на българския клуб "Цар Борис" от Охрид?

3. Каква е логиката българската държава да предлага за свой почетен консул в РС Македония човек, който финансира и има влияние върху политическа формация, която насажда пещерен антибългаризъм и блокира интеграцията между двете страни?

4. Българските специални служби да проверят слуховете, които се носят в РС Македония, че 15 млн. щатски долара са платени, за да стане Камчев почетен консул на България.

Екип на Faktor.bg

Използвани източници:

1. Интервю на Красимир Каракачанов за ИНФОМАКС

2. Линк за българо-швайцарската фирма на Камчев и руския бизнесмен Самосоненко

3. Линк от македонска медия, че Иван Михайлов имал офиси в Стопанска Банка-Битоля, собственост на Орце Камчев 

4. Линк към среща на лидера на ГДУ Петър Колев и Светлан Стоев

5. Линк към пресконференция на Светлан Стоев, ден след срещата му с Петър Колев

6. Линк към сигнал на БОЕЦ до ДАНС и Кирил Петков за "паспортната мафия"