Скандално: Още един български наблюдател на "референдумите" в окупираните украински територии обвинява ЕС във "фашизъм"

Младен Иванов в качеството му на "международен наблюдател", снимка: iz.ru

Младен Иванов в качеството му на "международен наблюдател", снимка: iz.ru

"Ако ЕС въведе санкции срещу своите граждани, участвали като наблюдатели на референдумите за присъединяването на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожска области към Русия, това ще бъде проява на фашизъм", цитира РИА "Новости" Младен Иванов, наблюдател от България.

По думите на Иванов, председател на сдружение "Русофили" хората отивали да гласуват на референдума "като на празник", а всичко било "перфектно организирано".

"Тук се спазват всички възможни правила, всичко е много демократично, хората отиват на изборите като на празник, това е волята на народа", коментира той пред РИА, явно без да забелязва нито въоръжените с автомати окупационни войски, нито разрушенията в окупираните територии. 

Припомняме, че това не е единственият българин, участвал в така наречените "референдуми", които бяха проведени в окупираните територии на Украйна под дулата на оръжията.

За сдружение "Русофили" в интернет можете да се информирате от сайта им или от страница на руски език, а за председателя и Младен Иванов ще научите, че е завършил икономика в Русия и е специалист "Човешки ресурси".

Кой знае как сдружението е организирало семинар по "антитерористична сигурност" за служителите от държавните структури на град Своге, което, както се хвалят самите русофили е "първият по рода си такъв семинар в България".

Още един български гражданин - Петър Георгиев е бил "наблюдател" на проведените през уикенда псевдореферендуми за присъединяване на окупирани от Кремъл в Украйна територии. Той е заминал в края на миналата седмица за Русия и се очаква да се завърне днес.

Георгиев е присъствал на референдумите като представител на партия „Русофили за възраждане на отечеството“, потвърди пред Faktor.bg лидерът й Николай Малинов. Акредитацията му е била свързана с референдумите в  Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.  Николай Малинов допълни, че няма информация други партии от страната ни да са изпращали свои наблюдатели в окупираните територии.

Лидерът на „Русофили за възраждане на отечеството“ няма притеснение от налагане на санкции срещу техния представител.
„Санкциите нали нямат заден ход на действие, или те са въведени вече? Когато ние сме пратили наблюдател, забрана не е имало. Правили сме само неща, които са разрешени и нищо извън закона. Досега не съм чувал да действат санкции със задна дата. Ако бъдат въведени официално такива, няма да ги нарушаваме“, уточни Малинов.

Петър Георгиев е и водач на „Русофили за възраждане на отечеството“ в област Силистра, а миналата година е кандидат за депутат от същата партия в Шумен.

Преди да се присъедини към русофилите на Малинов Георгиев е бил част от четата на ВМРО на Каракачанов. Той е роден 1976 година. Защитил е магистратура във Варненския свободен университет по реклама връзки с обществеността и управление на бизнеса.

През миналата седмица в украинския инстаграм изтече информация на техните специални служби, че Мирослав Митков, който също е активист от партията на Малинов ще бъде наблюдател на референдумите от страна на България. В предишни години Митков е участвал като наблюдател в подобни реферндуми, но тази година е бил заменен от Георгиев.

Според окупационния избирателен орган в южната Запорожка област, 93,11 % от участниците са „гласували“ регионът да бъде анексиран от Русия.
В Херсон, също в южната част на страната, окупационните власти съобщиха, че 87,05% от гласовете са „за“ руската анексия.
В източната Луганска област, контролирана от проруските сепаратисти, 98,42% са „гласували“ за анексирането от Русия, съобщиха руските информационни агенции.

Междувременно Организацията на обединените нации заяви, че е ангажирана с териториалната цялост на Украйна в рамките на признатите й международни граници, а ЕС и САЩ обявиха, че референдумите са фалшиви, а на участвалите като наблюдатели ще бъдат наложени санкции.

България заяви официално в лицето на президента, премиера и министъра на външните работи, че няма да признае резултатите от "референдумите".

Faktor.bg