Тина Търнър два месеца преди смъртта й: Твърде дълго вярвах, че тялото ми е недосегаем и неразрушим бастион

Кралицата на рокендрола е заложила на хомеопатията и захвърля хапчетата от традиционната медицина. По-късно съжалява

Тина Търнър

Тина Търнър

Освен проблеми с бъбреците световноизвестната певица Тина Търнър е страдала и от високо кръвно.

Кралицата на рокендрола е заложила на хомеопатично лечение на проблема, като захвърля хапчетата от традиционната медицина. По-късно обаче певицата съжалява за този свой избор. Това се споменава в автобиографията й "Тина Търнър: Моята любовна история".

„Последиците от моето невежество се оказаха въпрос на живот или смърт“, казва тя. „Ако не бях спряла лекарството за кръвно, ако, ако, ако. Решение, което ще продължи да ме преследва.“.

Два месеца преди смъртта си Тина Търнър споделя в социалните мрежи: "Бъбреците ми са жертва на това, че не осъзнавах, че високото ми кръвно налягане трябваше да се лекува с конвенционална медицина. Изложих се на голяма опасност, като отказах да се изправя пред реалността, че имам нужда от ежедневна, доживотна терапия с лекарства. Твърде дълго вярвах, че тялото ми е недосегаем и неразрушим бастион".

Отново от книгата става ясно как е претърпяла трансплантация на бъбрек, като донор е съпругът й. В книгата си покойната вече звезда доверява, че отдавна имала проблем с бъбреците и към 2016 година те работели с 20 процента от капацитета им. Положението ставало все по-сериозно и се налагала трансплантация.

"Тогава моят съпруг Ервин Бах ме изненада, като ми заяви, че желае да ми дари един от бъбреците си", пише Търнър.

Жестът на втория й съпруг не само спасява живота на Тина, но и възвръща вярата й в човечеството след 14-годишен брак с Айк Търнър, протекъл в насилие.

В последните глави на тази книгата се разкриват здравословните проблеми на певицата, които започват, след като получава инсулт. При хоспитализацията заради него се установява влошената й бъбречна функция.

Операцията за присаждане на бъбрек през април 2017 г. в много отношения е успешна, като Тина участва за кратко в Лондон на откриването на мюзикъл за живота й, само шест месеца по-късно. „Знам, че моето медицинско приключение далеч не е приключило“, пише тя тогава. „Но аз все още съм тук – все още сме тук, по-близо, отколкото някога сме си представяли. Мога да погледна назад и да разбера защо кармата ми беше такава, каквато беше. Доброто надделя над лошото. Радостта се роди от болката. И никога не съм бил толкова щастлива, както днес.”

Преди дни на 83 години певицата почина в дома си в Швейцария след дълго боледуване, съобщи говорителят й. Тя е родена на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата й започва в средата на 50-те години и продължава повече от половин век.

За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю.

Тя е едно от най-популярните имена в шоубизнеса и е известна още като кралицата на рокендрола. (24 часа)