Откриха барелеф на Яворов и улица с името на поета в Италия

Това е знак на приятелските връзки между Борго Верчели и родния град на поета Чирпан

снимка: пресцентър на Генералното ни консулство в Милано

снимка: пресцентър на Генералното ни консулство в Милано

В италианското селище Борго Верчели в област Пиемонте, улица носи името на поета Пейо Яворов. Там бе поставен и негов барелеф. Инициативата е на Генералното ни консулство в Милано в сътрудничество с местната община и тази на град Чирпан, съобщава БНР.

На тържествената церемония в Борго Верчели присъства кметът му Марио Демаджистри, Тодор Иванов, представител на община Чирпан, генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и други местни официални лица. В събитието участва  и скулпторът Людмил Блажев – автор на барелефа на Яворов.

Между общините на Чирпан, Борго Верчели и Верчели има проект за културно сътрудничество. Той включва площад в българският град, който  се нарича „Борго Верчели”.

Връзката между България и тази част на Италия се дължи според средновековни източници на знатен род с български корен, чийто основател е Оглерио де Булгаро. Замъкът в Борго Верчели е известен като „Българският замък”. През май пред него бе посадено дърво – символ на приятелството между двете страни.