Край Вуковар откриха нов масов гроб от войната в Хърватия

Сръбските паравоенни екзекутираха много хървати през 1991 г.

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

В Хърватия бе открит нов масов гроб от войната през 1990-те. Властите съобщиха, че са намерени останките на десет души на сметище край Вуковар, където през 1991 г. се водиха интензивни боеве по време на войната за независимост на Хърватия, информира сайтът "Балкан инсайт".

Телата са открити сред битови и животински отпадъци. Мястото е вторичен гроб, което означава, че жертвите вероятно са били преместени от друго място.

Министърът на ветераните Томо Медвед и главният прокурор Иван Турудич посетиха мястото, където разкопките продължават. Медвед заяви, че останките са били преместени на сметището Петровачка дола през първата половина на 1992 г., по време на сръбската окупация на Вуковар.

„Според предварителните проучвания, имаме работа с жертви от Отечествената война“, каза Медвед. Останките ще бъдат изпратени в Института по съдебна медицина в Загреб за анализ и установяване на самоличността на жертвите.

Вуковар беше обсаден три месеца от югославската армия и сръбските паравоенни формирования, които екзекутираха много хърватски войници и цивилни след падането на града през ноември 1991 г. Около 900 бойци и 1000 цивилни загинаха при обстрела, а съдбата на 1406 души все още е неизвестна. /БГНЕС