Украинската армия порази руски катери и системи за ПВО на Змийския остров

Той е от стратегическо значение за евентуална инвазия в Молдова и за доминация в Черно море

Украинската армия порази с дронове Bayraktar системи на руската противовъздушна отбрана на о. Змеиний (в превод – Змийския остров), както и  три руски катера – така Въоръжените сили на Украйна попречиха на руснаците да се укрепят на острова, предаде Дойче веле.  

Катерите и системите за ПВО са се оказали слабо защитени заради оттеглянето на руския черноморски флот след потопяването на флагмана му – крайцера „Москва“. Напомняме, руските кораби се изтеглиха на юг, извън обсега на украинските ракети.  

Битката за острова е от стратегическо значение – руските военни целят да разположат там ПВО, за да осигурят прикритие по въздуха за евентуална инвазия в Молдова, но украинските военни са решени да не допуснат това. Преди Русия разчиташе на кораба „Москва“ за осигуряването на подкрепа за операция в Молдова, както и в украинския юг, но ликвидирането на крайцера осуети първоначалните планове.  

Британското министерство на отбраната предупреди, че ако Русия укрепи позициите си на острова с помощта на стратегически крилати ракети, ПВО и брегова отбрана, тя ще си осигури доминация в северозападната част на Черно море.

Украинското командване съобщи, че два руски десантни катера са ликвидирани край о. Змеиний на 7 май.  По-късно беше съобщено, че е поразен трети руски кораб.

Москва обвини Украйна и Великобритания, че са планирали „голяма провокация“ за превземането на острова, който всъщност е украниски, но беше завзет от руските военни. 

Превод Faktor.bg