Панделиева: Радев открива синагога след като кметът на Видин осигури светкавично Акт 16

Ако искате да получите Акт 16 за два часа, обърнете се към кмета на Видин. Този съвет дава журналистът и общественик Лияна Панделиева. Повод за нейната остра реакция, публикувана в социалната мрежа, е ситуацията с прочутата синагога в крайдунавския град, на чието откриване днес ще присъства и президентът Румен Радев.

„Можете ли да получите Акт 16 на голям строителен обект за два часа след назначаване на Държавна приемателна комисия, която в десетдневен срок трябва да провери изпълнението на обекта? Можете, можетеееее! Ако сте кмет на град Видин, обявили сте пред всички медии, че откривате обект на 4 септември, а на 1 септември той все е още с Акт 15, няма проблем на същия ден следобед да е вече с Акт 16“, пише „красивото лице на българската демокрация“.

Тя припомня, че абсурдният ремонт до момента струва на видинчани около 12 милиона лева в кредити.

На откриването днес ще бъде представена Президентската институция, но няма да отиде никой от официалната еврейска организация. Причината, че от „Шалом“ са „наясно какви безобразия са извършени“.

Как се случва всичко?

„През 2018 г. кметът на града Огнян Ценков съвместно с архитект Любомир Станиславов и представители на организацията Шалом постигат съгласие за бъдещето на синагогата. Проектът е предложен за обсъждане пред общинския съвет и видинчани и след изготвянето на пълна проектна документация, общината кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж“, Приоритетна ос 6 за регионален туризъм.

По настояване на организация Шалом, за изпълнение се приема именно проектът на арх. Станиславов.

Въз основа на предложения от архитекта проект е изготвена детайлна план сметка и е одобрена сумата от 9,2 млн. лв., като от тях 80% са безвъзмездно финансиране и другото е самоучастие. За целта община Видин осигурява кредитна линия за срок от 10 години с годишна лихва от 1%.

В същото време еврейската общност прехвърля собствеността върху синагогата и прилежащата и́ земя с документ за дарение към община Видин. Дарението е направено под условие от три точки и дори нарушаването на само една от тях е основание дарението да бъде развалено. Една от тези точки гласи, че обектът се предоставя на община Видин за ремонт и стопанисване само и единствено ако бъде изпълнен проекта на арх. Станиславов и по начина по който е одобрен за европейско финансиране.

След нови общински избори за кмет е избран сегашният Цветан Ценков. Кога и как са променени проектите никой не може да каже със сигурност, защото кметът не счита за нужно да уведоми нито общината, нито Шалом“, разкрива Лияна Панделиева.

Как е променен проекта:

- Издигната е масивна бетонена ограда около синагогата с желязна над нея, а по проект тя е само декоративна, за да се вижда цялата красота на зданието;

- Изграден е дървен, а не метален покрив и в сградата не е издигната носещата метална конструкция;

- Не е инсталиран специалният вътрешен слой от покрива с покритие за концертни зали, който гарантира качествената акустика, какъвто е вложен и в Нотр Дам;

- Заложените по проект стъклописи са вече само цветни плоскости зад стъклата;

- 10-те кв.м. посетителски център в двора е превърнат на огромно самостоятелно здание, което вероятно ще стане и заведение.

Панделиева посочва, че до този момент от община Видин не е представен отчет за нито една стотинка по изпълнение на ремонтните дейности, нито отговор на нито един от поставените въпроси за начина на изпълнение на ремонта.

„Ако не стане фантастична магия и Управляващият орган от МРРБ не приеме, че извършената работа по изцяло нов проект съвпада с този на Станиславов, тези 12 милиона остават дълг на града. Видинчани отново нямат думата. А ако бързате с Акт 16 за някое здание, обърнете се към видинския кмет - той знае как стават тези работи от днес за днес“, отбелязва Лияна Панделиева. /БГНЕС