Париж – една седмица в ритъма на дефилетата

Завърши модната седмица на дамски колекции сезон 2023-2024 във френската столица

Ирина Шуликова-Костадинов, специално от Париж за Faktor.bg

В последните дни от Седмицата на модата в Париж по подиумите представиха колекциите си за дамска мода есен-зима 2023-2024 най-емблематичните модни къщи. Марки като Chanel и Louis Vuitton минаха под прожекторите на едно от най-престижните в света събития. 

Вторник, 7 март, Chanel предложи на публиката колекцията си есен-зима 2023-2024 с дефиле, разположено в Grand Palais Éphémère. Колекцията включва 66 силуета, разливащи се в  характерните кодове на Chanel – от емблематичното цвете камелия през туид до черно и бяло. В прегледа на четирите основни точки в  гардероба есен-зима 2023-2024 г., камелията се отличава като логическа нишка. „Камелия е повече от тема, тя е вечен код на къщата. Тя е успокояваща и позната, харесвам нейната мекота и сила”, доверява Виржини Виар, артистичен директор на Chanel. Намираме цветето бродирано върху страхотен вечерен топ, щампован върху рокля с ефирни воали или върху обувки с нисък ток. Камелията цъфти върху малко черно сако от туид и също я забелязваме кацнала сред комбинации от пера, прикрепени към меко плетиво. Друг открояващ се код в дефилето е мъжественият елемент. Обгръщащи палта с изчистени линии и подчертани рамене, набрани бермуди, палта, напомнящи на денди халати, мъжки сака. Всичко това, представено в черно-бяла цветова палитра, подсилена с нюанси на розово. За есен-зима 2023-2024 Chanel преразглежда кодовете на мъжкия гардероб, като добавя импулс от 60-те и 70-те години.

Тоалетите са допълнени с фини бижута като например златен чокър с камелия в центъра и обеци, брошки и други обеци с форма на любимото на Коко Шанел цвете. За вечерните си предложения къщата беше подготвила елегантни асиметрични поли и панталони, топове от коприна с метален ефект и дантела, както и много коктейлни рокли с доминиращ цвят розово.

От своя страна, Louis Vuitton представиха в Musée d’Orsay колекцията си на тема луксозно оцеляване в градската джунгла. Дефилето се състоя в един от най-пищните музеи на Париж, който 40 години е бил истинска гара, преди да се превърне в предимно френски музей на изкуството. За колекцията си есен-зима 2023-2024 за Louis Vuitton Никола Гескиер преначертава контури, с които се връща към основите на модата. Костюмът е представен в издути, овърсайз версии, преплетени в игри на плисета. Аксесоарите подкрепят колекцията в цветове като синьо, бяло и червено. Вечерните рокли се носят в графични измерения, а палтата и блейзърите са с колан. Парадоксален стил, който ще промени градските улици в следващия сезон есен-зима. 

Заоблени рамене, динамични линии, рокли с драматизирани обеми, ръкави с технически аспекти. Толкова много детайли, които правят футуристичния силует от Никола Гескиер за Louis Vuitton разпознаваем. Някои от моделите дефилираха със светеща маска, която придава съвсем ново технологично измерение на гардероба.

За дефилето в памет на Пако Рабан, Жулиен Досена отбелязва  историческото приятелство, което свързва Пако Рабан и Салвадор Дали. Четири от картините на художника сюрреалист красят роклите за колекция есен-зима 2023-2024 на модната къща. Сред тях са Сенките на падащата нощ (1931) и Слънчевата маса (1935). Игри на материали и материи са тънката червената нишка на тази колекция есен-зима 2023-2024. В гардероба танцуваха различни текстури. Това, което изглеждаше като естествена козина, всъщност беше вълна, а кристалите по роклите замръзваха във вид на кубчета лед. Пробуждане на сетивата и ново измерение на възприятието се вихреше в символичната колекция, посвете на дизайнера Пако Рабан. 

Една седмица френската столица вибрираше и живееше в ритъма на дефилетата. Игри на материи, цветове и форми се изляха по модните подиуми, за да почетат креативността. Основните линии, които могат да бъдат обособени като тендеции в дефилетата, са рамената XXL, вдъхновени от 80-те години. Акцентира се още върху структурираните и мъжествени силуети, огромните дамски чанти, изкуствената козина, карето, цялостни монохромни съчетания в тъмни цветове, блясък и минималистичен комфорт.