Първи руски Майдан в Хабаровск: Путин, отивай в оставка!, Москва, махай се! (ВИДЕО)

Снимка: Александр Колбин,novayagazeta.ru

Снимка: Александр Колбин,novayagazeta.ru

Хабаровск излезе за втори ден на най-масовия митинг за цялата история на града. Целият областен център е на крак. Основните лозунги са: "Путин, отивай в оставка!" "Москва, махай се!"

Наблюдателите вече говорят за първия руски Майдан.

Хората се обявиха в подкрепа на местния губернатор, арестуван тази седмица за предполагаемо поръчителство на няколко убийства, както писахме..

Съд в Москва в петък постанови задържането на 50-годишния Сергей Фургал по подозрения, че е участвал в убийствата на няколко бизнесмени преди 15 години. Мъжът е безцеремонно задържан от московски силоваци в кметството. Това запали искрата. Самият губернатор категорично отрича всичко и хората му вярват.

Според източници от партията на Фургал - Националистическата либерално-демократична партия, участниците в протеста са били поне 35-40 хиляди души..

"Причината за протестите не трябва да бъде търсена в безкрайната любов на хората към този представител на ЛДПР, който победи на изборите кандидата на "Единна Русия" през 2018 г. и който сега е обвинен в организиране на поръчкови убийства.

По-скоро е въпрос на безкрайната умора и раздразнение на хабаровските граждани от това, че никой не взема предвид тяхното мнение. Федералният център се отнася към Далечния Изток (и само с него ли) като с крепостно население, загубило статута на граждани. Без значение какво правят на хората - било то пенсионна реформа или реално премахване на конкуренцията на изборите, те ще мълчат и ще се примирят. От тази аксиома изхождат в Кремъл.

Хабаровск през юли 2020 г. мисли по различен начин: хората излязоха на улиците заради правото си да определят кой  да е на власт", пише "Новая газета".