Пашинян: Армения не участва в съставянето на споразумението за прекратяване на огъня в Карабах

Ереван "няма армия" в анклава

Никол Пашинян

Никол Пашинян

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Ереван не е участвал в изготвянето на споразумението за прекратяване на огъня между сепаратистите в Нагорни Карабах и Азербайджан, но се надява, че то ще се запази.

Пашинян каза това в телевизионно обръщение, след като карабахските сепаратисти и Баку обявиха, че са постигнали споразумение за прекратяване на огъня и ще проведат преговори за интегриране на спорния регион в Азербайджан.

"Армения не е участвала в изготвянето на текста на декларацията за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах с посредничеството на руските миротворци", заяви Пашинян, цитиран от БГНЕС.

Той отново подчерта, че Ереван "няма армия" в контролирания от сепаратистите анклав.

Пашинян добави, че Ереван е "взел под внимание" декларациите на сепаратистите, които включват съгласие за среща с азербайджанските власти относно интегрирането на Карабах в Азербайджан.

Арменският лидер се сблъсква с протести у дома, след като през 2020 г. загуби войната с Азербайджан за Карабах. Азерските сили, подкрепяни от Турция, имаха значително превъзходство, а Русия не оказа Армения подкрепата, на която Ереван се надяваше. Чрез надеждите, които Москва даваше на арменците през годините, Кремъл успяваше да държи Ереван в политическа зависимост.  

В изявлението си Пашинян отбеляза, че се надява руските мироопазващи сили в Карабах да гарантират запазването на примирието. Те бяха разположени през 2020 г. като част от сключеното тогава мирно споразумение, постигнато с посредничеството на Русия - то беше подписано от Пашинян под натиска на Москва, на фона на силно недоволство в арменското общество.

"Надяваме се, че военната ескалация няма да продължи, защото в настоящите условия е много важно да се осигури стабилност и да се спрат бойните действия", каза той.

Той призова мисията на Москва да "осигури безопасността на арменците в Нагорни Карабах, да създаде условия арменците да запазят правото си да живеят в своите домове, на своята земя".

През последните месеци Пашинян критикуваше ролята на руските миротворци в Карабах, което доведе до някои дипломатически трусове в отношенията с традиционния съюзник на Армения - Русия.