ПЕС може да изключи БСП заради коалиция с проруски партии

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу своя член в България – Българската социалистическа партия, която обяви намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии, съобщи генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

„Ако ръководството на българската партия тръгне по този път, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия", каза Филибек в кулоарите на събитие, организирано в Брюксел в четвъртък, предаде "24 часа"

В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия „Смер" на Роберт Фицо, така и на „Хлас" на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след своя „десен" завой.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че е против настояването на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол.

„Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставянето на оръжие на Украйна", добави Нинова, като същевременно изрази възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.

„Ние сме против знамето, което развява Партията на европейските социалисти (ПЕС) през последните години за прилагане на Истанбулската конвенция, за признаване на трети пол извън мъж и жена, за социален пол. Ние не одобряваме това, че ПЕС се заявява за санкции срещу Русия, за предоставяне на оръжия на Украйна", каза Нинова.

Първият тест за „националистическата левица" ще бъдат европейските избори през юни, където БСП ще се конкурира с партия „Възраждане", която настоява за прекратяването на членството на България в НАТО и поставя под съмнение членството на страната в ЕС.