Песков: И дума да не става - никакво изтегляне на руските войски от Украйна

Киев трябва да стигне с днешната реалност, като присъединяването на новите територии към Русия, назидава гласът на Путин

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

И дума не може да става за изтегляне на руските войски от Украйна преди края на годината. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски медии.

Той подчерта, че за постигането на мир е необходимо да се вземат предвид новите реалности, като присъединяването на нови региони към Русия.

"Изключено е", отсича Песков в отговор на питане  дали Русия обмисля възможността да започне изтеглянето на войските си от Украйна преди края на годината.

"Украинската страна ще трябва да вземе предвид реалностите, които се очертаха напоследък", отбелязва гласът на Кремъл  и допълва: "Тези реалности са продукт на политиката, която украинското ръководство и сегашният украински режим провеждат през последните 15 или дори 20 години".

"Тези реалности показват, че Русия има нови съставни територии. Те се появиха в резултат на референдумите, които се проведоха на тези територии", изтъкна безапелационно  Песков, без очевидно да си дава сметка, че това са незаконно завладени територии, които никога няма да бъдат признати от световната демократична общност за руски.

По негови думи "без да се вземат предвид тези нови реалности, всякакъв напредък (към разрешаване на конфликта - б.р.) ще бъде невъзможен". А това може да се тълкува като знак на Путин, че колкото и да се опитва да твърди, че е готов да преговаря с Киев, това е единствено прах в очите на света, прикривайки истинските си цели по отношение на Украйна и те са - продължаване на агресията.